21 Ağustos 2008 Perşembe

KÖPEK NERDEN ALINIR

Petshoplar; yavru köpekleri sosyalleşme döneminde 80cm2'lik camekanların ardında sergilerken, müşteride köpeğe karşı bir acıma hissi uyandırıp, ellerindeki yavruyu bir an önce paraya çevirmeyi amaçlarlar. Uzun vadede size yardımcı olmak gibi bir kaygıları yoktur.(size ilerde satacakları pahalı mama ve aksesuarlar dışında) Temin ettikleri yavrular genelde yavrunun geleceğini, fiziksel ve ruhsal sağlığını umursamayan, yavruları para olarak gören çiftliklerden gelirler. Birçok petshop sergiledikleri köpek için, üreticilerin köpeği verirken biçtiği değerin çok daha fazlasını hiçbir garanti vermeksizin talep ederler.

Arkabahçe üreticileri; karlı buldukları köpek üretme işini, kısıtlı imkanlarıyla, arka bahçelerinde , bodrumlarında veya bos bir arazide, sadece kolay yoldan para kazanma amacıyla, damızlık anne ve babada hiçbir ön sağlık koşulu aramaksızın, islerini tamamen şansa bırakmış, alıcıyı doğacak sorunlara karşi korumak adına hiçbir sorumluluk altına girmeyen üreticilere verilen genel isimdir. Para kazanmak için buldukları her hayvanı akraba çiftleşmeleri (inbreed) dahil olmak üzere çiftleştirirler.

Hayvan barınakları; Çok dikkatli bir araştırmayla hayvan barınaklarına terk edilmiş iyi bir köpek bulabilirsiniz. Bu araştırmayı yaparken köpeğin neden barınağa terk edildiği, hangi cinslerin çiftleşmesinden doğduğu, bu köpekle ilerde yaşayabileceğiniz sorunlara müdahale edebilecek bir yetkili olup olmadığın dikkat etmelisiniz.

Üretici; Saf irk yetiştirmek konusunda belirli etik ve bilimsel standartlar çerçevesinde köpekleri seçen ve çiftleştirenler üretici olarak adlandırılabilirler. Yavruyu satın alırken göz önüne alınması gereken birçok kriteri tam olarak karşılamakla yükümlü olan üreticiler, satış fiyatlarını belirlerken köpeğin yetiştirme, eğitim, sağlık testleri, aşılar ek besinler ve vitaminler gibi pek çok kalemi göz önünde bulundururlar. Üreticiden alacağınız bir yavruda, kalıtsal hastalıklara ve davranış problemlerine karşı daha az risk alırsınız ayrıca bilinçli çiftleştirildiğinden emin olduğunuz yavrunun irk standartlarına uygunluğundan emin olursunuz. Aynı zamanda üreticiler ürettikleri yavruların sorumluluğunu taşırlar. İyi üreticiler temel yavru hastalıklarına karşı sağlık garantisi verirler

Erdinç SARIMUSAOĞLU 'nun mekalesidir.

Hiç yorum yok: