18 Ağustos 2008 Pazartesi

KÖPEK SAĞLIĞI

Pako'nun Sayfası

Köpeklerde aşırı çiş yapma

SORU: 12 yaşındaki Samoyed cinsi hiç çiftleşmemiş dişi köpeğim şu sıralar çok sık tuvaletini yapıyor. Sebebi ne olabilir?
Umut GİRGİN

CEVAP: Köpeklerde normalden fazla sayıda idrar yapmanın birçok sebebi var. En yaygın olanları; şeker hastalığı, Cushing's hastalığı, rahim enfeksiyonları, hipertyroidizm, karaciğer ve böbrek yetmezliği, çok su içme hastalığı, Addison's hastalığı, kanda kalsiyum seviyesinin yüksekliği, kanda potasyum seviyesinin düşük olması ve aşırı tuzlu gıdalarla beslenme olarak sıralanabilir.

Köpeğinizin yaşı ve kızgınlık dönemi belirtilerine benzer bir tablo çizmesi bu problemler içinde akla ilk olarak rahim ve idrar yolları ile ilgili hastalıkları getiriyor. Özellikle rahim hastalıkları gerek hormonlarla ilgili dengesizlikler, gerekse enfeksiyon etkenlerinin de katılması ile idrar ve üreme yollarında sorunlara yol açarak, belirti olarak sık idrar yapmaya neden olabilmektedir.

Akıntı olduğunda köpeğin vajinal bölgeyi yalayarak temizlemeye çalışması bir diğer belirti olarak karşımıza çıkar. Dolayısı ile bu tarz belirtiler yanlışlıkla kızgınlık dönemi belirtileri ile karıştırılıp yanıltıcı olabilir. Köpeğinizin yaşının ilerlemesine bağlı olarak şeker hastalığı, karaciğer ve böbrekler ile ilgili sorunlar da yaşayabileceğini aklınızda bulundurup köpeğinizi veteriner hekiminize muayene ettirmeniz faydalı olacaktır. Özellikle yaşlılıkla ilgili hastalıkların erken teşhisi ve yaşlılığa bağlı fizyolojik, hormonal ve metabolik değişikliklerin fark edilip köpeğinizin yaşlılık dönemini minimum sorunlarla geçirmesi açısından düzenli olarak veteriner hekiminizle iletişim halinde olmalısınız.
kaynak:hürriyet gazetesi

Hiç yorum yok: