8 Ağustos 2008 Cuma

KÖPEK

Köpekler Sahiplerini Gerçekten Seviyorlar

Bilim, hayvanların duyguları olduğu konusuna hep şüpheyle yaklaştı. Ancak Newsweek dergisinin yeni sayısındaki habere göre, yapılan son araştırmalar, hayvanların da duygularının olduğunu ve her birinin farklı kişilikler sergilediğini ortaya koydu. Köpekler, sahiplerini gerçekten seviyorlar.
İlk olarak Charles Darwin hayvanların duygulardan yoksun olduğunu açıkladı. Daha sonra onu takip eden öğrencileri de bunu onayladı ve bu düşünce, zamanla sorgulanamaz bir dogma halini aldı. Hayvanseverler ve bazı şüpheci bilim adamları, bu yargıyı hiçbir zaman benimsemediler.

GOODALL'IN İSYANI
Ünlü araştırmacı Jane Goodall, 1960’larda hayvanların duyguları olmadığı yönündeki fikirlere ilk başkaldıranlardan biriydi. Özellikle çocukken tanıdığı ‘‘Rusty’’ adındaki bir sokak köpeği onu çok etkilemişti. Goodall, daha sonra Afrika'da yaptığı araştırmalarda yaşamlarını takip ettiği şempanzelerin her birine numara yerine özel isimler verdi. Goodall, ilk defa onların davranışlarını tanımlarken ‘‘mutluluk, depresyon ve keder’’ gibi insana özgü duygusal terimleri kullandı. İlk zamanlar Cambridge üniversitesi'ndeki otoriteler bu araştırmaya burun kıvırdılar, ama daha sonra araştırma tam olarak reddedilmedi.

Goodall'ın öncülüğünü yaptığı bilimsel disiplinlerin ışığında bugün sadece şempamzelerin değil, kedilerin, köpeklerin, kuşların, farelerin, hatta ahtapoların bile duygusal tepkiler verdiği saptandı. Hayvanlarda görülen en önemli duygusal tepki ise canlının en önemli temel tepkilerinden olan ‘‘korku’’. Bilim adamları korkuyu barındıran organizmanın ‘‘sevgiye yakın duygular’’ besleyebileceğini de öne sürüyorlar. Örneğin şempanzeler, anne ve babası olmayan bebek şempanzeleri evlat ediniyorlar. Atlar, ahırlarına o kadar alışıyorlar ki başka bir yerde uyuyamıyorlar. Balinalar çiftleşme öncesi adeta flört eder gibi bir tür dans sergileyip birbirlerini etkilemeye çalışıyorlar.

EN DUYGUSALI KÖPEK
Araştırmalara göre en gelişmiş duygusal zekaya sahip olan hayvan ise köpek. Tarih öncesi çağlardan beri insanın yanında yer alan köpek insanın mimiklerinden duygusal tepkisini çok rahat anlayabiliyor. Texas Üniversitesi'nden Biyolog Samuel Gosling, hayvanlardan bazılarının insanın temel kişiliğini belirleyen ‘‘uysallık, sosyallik, etkileşim, duygusal istikrar ve ehil olma’’ gibi özelliklere paralellik gösteren özellikler gösterdiğini açıkladı.

Bu tür araştırmalar, duygusal verileri ortaya çıkardığı gibi etik açıdan da pek çok soruyu beraberinde getirdi. Duyguları olan bir varlığı, kafeste tutmak, küçük külübelerde beslemek, üzerlerinde deneyler yapmak, adil ve ahlaklı mıdır?

alıntıdır

Hiç yorum yok: