2 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK

Köpek almak kolay iştir ancak önemli olan ona bakabilmektir. Alacağınız yavrunun ailenizin yeni üyesi olacağını ve yaklaşık 12-13 yıl boyunca sizinle birlikte yaşayacağını ve bütün dünyasının siz olacağını dikkate almalısınız.
Bu nedenden dolayı köpek almadan önce değerlendirmeniz gereken faktörler vardır:
Ona yeteri kadar zaman ayırabilecek misiniz?
Gezdirilmesi, beslenmesi ve temizliği ile ilgilenebilecek misiniz?
Sağlık kontrollerini düzenli yaptırabilecek misiniz?
Yeterince sabırlı mısınız?

Eğer bu sorulara verdiğiniz cevaplar olumsuz ise lütfen köpek almaktan vazgeçin aksi halde hem onun hem de sizin için hayat çok zorlaşacaktır.

Köpek alma nedeni: Yavru köpek almadan önce tercihleriniz,yaşam tarzınız ve çevrenizi değerlendirmeniz gerekir. Alacağınız köpek evinizin bireylerinden biri olmalı ve ne siz ne de köpeğiniz birbirinizin yaşamını engellememelisiniz. Pek çok kimse fazla irdelemeden köpek sahibi olup, daha sonra bakımı üstlenemeyeceğini anlayarak köpekle ilgilenmemektedir. Böyle durumlarda köpek devamlı yer değiştireceği için mutsuz olur.

Cinsiyet seçimi: Cinsiyete bağlı davranış özelliklerinin temelinde hormonal faaliyetler yatmaktadır. Ancak belirli bir süre sonra davranışları iyice öğrenen hayvan,hormon salgılaması azalsa bile bu davranışlarını kaybetmemektedir.

Erkeklerde dişilere kıyasla daha fazla olan özellikler;

Oyun güdüleri
Tahrip hırsı
Bölgesel savunma agresyonu
Aktivite
Yabancı köpeklere karşı agresyon
Sahibiyle liderlik mücadelesi

Dişilerde erkeklere kıyasla daha fazla olan özellikler;

Eğitilebilme
Kişileri koruma
Kurtarma ve yaralılara yardım

İki cinsiyet için aynı düzeyde olan özellikler;

Havlamak
Bekçilik (Bazen dişilerde daha fazla olabilir)
Uyarılabilirlik

Irk seçimi: Köpek seçerken doğru yaklaşım, moda olan ırka ait tüm özellikleri taşıyan en iyi köpeği değil, SİZ ve YAŞAM STİLİNİZ için en uygun olan köpeği seçmektir. Sizin ilgi ve sevginize çok fazla gereksinimi olan bir köpek mi yoksa kişiliği gelişmiş, ilgiye fazla gereksinim duymayan bir köpek mi istersiniz? Bazı köpekler aktifken bazıları sürekli uyumayı tercih ederler. Önemli olan sizin için hangisinin pozitif, hangisinin negatif değer olduğunu net olarak belirleyebilmenizdir. Kendinize ne istediğinizi sorduktan sonra alacağınız köpeğin ırkını saptamak pek zor değildir.

Ailenin yaşadığı bölge: Bölge, özellikle kesin olarak dışarıya çıkması gereken büyük köpeklerin bakımı açısından önem taşır. Günlük yürüyüş ve tuvalet gereksinmeleri için, kalabalık ve trafiği göz önüne alarak dikkatli bir değerlendirme yapmak doğru olur. Eğer bir şehirde ve bir apartman dairesinde oturuyorsanız, alacağınız küçük yavru köpeğin büyüyeceğini ve iri cüsseli köpeklerin çoğunun egzersize gereksinimi olacağını göz önüne almalısınız. Egzersiz yaptırabileceğiniz uygun bir yerde oturuyorsanız bile komşuları rahatsız edebileceği olasılığını değerlendirip dikkatli seçim yapmanız gerekir.

Ekonomik külfeti: Alımının dışında bakımı ile de aileye getireceği ekonomik külfet baştan itibaren göz önünde bulundurularak köpek almaya karar verilmelidir. Bu nokta göz önünde bulundurulmadığı taktirde ilerde istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.

Ailedeki birey sayısı, cinsiyetleri: Öncelikle ailede ki bireylerin tümünün köpek almaya istekli ve ilgili olmaları gerekir. Bunun yanı sıra ailede ki birey sayısı, bireylerin yaşları ve cinsiyetleri de köpek seçiminde etkili olması gereken önemli unsurlardır. Evde küçük yaşta çocuk varsa, agresif olmayan ve çocuklarla ilişkilerinin iyi olduğu bilinen ırklar tercih edilmelidir. Birey sayısı fazla ise köpek fazla sayıda farklı davranışa maruz kalacağında, uyumlu ırklar seçilmelidir.

Aile bireylerinin köpeğe karşı davranışları: Tüm aile bireylerinin köpeğe karşı davranışları aynı olmalıdır.Özellikle ceza verilirken bireylerin hepsi buna uymalıdır.

Köpeğin sahibine ilgisi: Köpek tüm aile bireylerine ilgi gösterir, ancak bu ilginin düzeyi farklı olabilir. Bazen köpekler aile büyüğünü daha çok benimser veya karşı cinse ilgi gösterebilir.

Sahibinin köpeğe karşı ilgisi: Genellikle ailenin tüm bireyleri köpekle ilgili oldukları halde, köpeğin asıl sahibinin köpek ile daha fazla ilgilenerek güven duygusunu kazandırması gerekir.

Hiç yorum yok: