5 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK DAVRANIŞLARI

SALDIRGANLIK

Saldırganlık çeşitli etmenlere bağlanabilir. Bölgesini koruma amaçlı, korku ya da yönlendirme yolu ile kazanılmış olması mümkündür. İster şehir içinde isterse de şehir dışında diğer canlılar ve insanlarla birlikte yaşamak zorunda olduğumuzdan iyi sosyalleştirilmiş köpeklere sahip olmamız gerekmektedir. Her köpek henüz yavru iken diğer köpeklere, insanlara ve şehir hayatına alıştırılması ile sosyalleştirilmelidir. Köpeğinizin bir yabancıyı, nezaretinizde dostça selamlaması onun gerektiğinde saldırgan bir bekçi olmayacağı anlamına gelmez. Özellikle koruma güdüsü ırksal olarak mevcut olan ırklarda gereksiz koruma veya saldırı provokasyonundan kaçınıp işi onların ırksal yeteneklerine bırakılmalıdır.

Olgunlaşmaları bazen 2 yaşını bulan bazı köpeklerin yumuşak karakter sergilemesi kafa karıştırmamalıdır. Her köpek, gerektiğinde bir pastanenin önüne bağlandığında gereksiz saldırganlık göstermeksizin sahibini bekleyebilmelidir. Saldırganlığın sosyalleştirilmemiş, sert oyunlar ya da koruma adı altında bu şekilde yönlendirilmiş köpeklerde rastlanan bir davranış bozukluğu olduğunu asla unutmayın.


SİNİRLİ KÖPEĞİ SAKİNLEŞTİRME

Bazı köpekler daha doğuştan sinirli ve asabi olabilirler. Bunları sakinleştirmek için elinize kalın bir eldiven giyin, köpeği sırt üstü yatırarak karnını hafif sent ve bastırarak okşayınız. Bazı köpekler bu pozisyonda hırlayıp ısınmaya kalkabilin. Tırnaklarıyla sizden kurtulmaya çalışır. Siz yine de en az 30 saniye köpeği bu pozisyonda tutmaya çalışın. Bunda amaç köpeğin bir alt pozisyonda olduğunu anlamasıdır. Bu tip egzersizler eğer köpeğiniz 16 haftalıktan büyükse faydasızdır.

Köpeğiniz önündeki yemek kabını hiç bir tepki (hırlama-ısırma) görmeden alabilmelisiniz. Yemek kabını alırken köpeğiniz eğer hırlar ve ısırmak için hamle yaparsa tasmasından veya ensesinden tutup sertçe "hayır" diyerek köpeği uyarınız. Pek çok köpek daha bebekken sahibinin üstüne atlamaya, sıçramaya bayılır ve bunu alışkanlık edinir. Köpeği bu alışkanlıktan vazgeçirmek önemlidir. Özellikle oldukça büyük ırk köpeklerde köpek büyüdüğünde bu sahibi için oldukça büyük bir engel oluşturur. Özellikle çocuklarda bu tehlikeli alabilir. Bunun için köpeğiniz üzerinize atladığında hafif bir diz hareketiyle köpeği iterken "hayır" diyerek köpeğinizi bu alışkanlığından vazgeçiriniz.


HAVLAMA

Köpeklerin havlaması onların haberleşmesidir. Köpek havlayarak yabancıların geldiğini haber verir, sahibini uyarır, istenmeyen havlamaları önlemek için havlayan köpeğe önce "tamam" komutuyla mesajı aldığınızı artık susmasının gerektiğini anlatırsınız. Devam ediyorsa "hayır" komutuyla havlamaması için köpeği ikaz ediniz. Eğer havlama devam ediyorsa elimizde köpeğin ağzını tutarak "yeter" komutuyla köpeğimizi susturmalıyız.

KÖPEĞİNİZE İSMİNİN ÖĞRETİLMESİ

Öncelikle köpeğinize sık sık kullanarak ismini öğretin. Canlı ve dikkat çeken bir tonda ismini söyleyin. Bunu onu severken, oynarken ya da yemek tabağını tam önüne koyarken yapın. Kısa sürede siz ya da bir başkası İsmini söylediğinde onu kastettiğinizi anlayacaktır.

Köpeğinizle göz kontağı ile başlayan sözsüz bir iletişim kanalı kurarak başlayın. İsmini söyleyin ve size baktığında onu okşayarak ilgisini ayakta tutun. İlgisini gözlerinizde tutmaya gayret edin. Böylece bakışlarınıza göre gülümseyip kızgın olduğunuzu anlamayı öğrenecektir.

Hiç yorum yok: