5 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ " EĞİTİMDE YAPILMAMASI GEREKENLER "

Eğitimde yapılmaması gereken ikinci hata :

Köpeği dövmek , boş yere azarlamak ve tutarsız davranmaktır.

Genel eğitim için ana kural tutarlılık ve uyumdur, eğitim sizin düşündüğünüz gibi hızlı ve kolay olmayabilir. Her komut için ayrı bir sözcük seçmeli ve sözcüğü her zaman aynı tonda ve yükseklikte kullanmalısınız, ayrıca yine her komut için belirli bir işaret kullanmalısınız , örneğin "otur" komutunu verdiğiniz aynı anda kolunuzu aşağı doğru indirebilir veya başka bir hareket seçebilirsiniz. Bu hareketi ise her komut verdiğiniz anda uygulamalısınız böylece yavrunun sadece sözcüklere değil, işaretlere de cevap vermesini sağlayabilirsiniz. Eğer her defasında değişik sözcükler kullanır veya hareketleri değiştirirseniz yavrunun kafası karışabilir, komuta cevap vermez veya geç cevap verebilir.

Köpek verilen komutları harfiyen yerine getirmeli , hiçbir komut yerine getirilmeden geçilmemelidir. Yapmasını istemediğiniz şeyler üzerinde ısrarla duracaksınız ve yapılmasına izin vermeyeceksiniz. Köpeğinizin istemediğiniz bir şeyi ara sırada yapmasına izin vermek veya komutları bozabileceği düşüncesine kapılmasını sağlamak ilerde devamlı onun bunu tekrarlamasını sağlayacak buda sizin sinirlenmenize yol açacaktır. Dolayısıyla köpek iki arada bir derede kalacak , psikolojisi bozulacak ve o da tutarsız davranışlar sergileyecektir. Köpeği dövmek ise eğitimde yapılan en büyük hatalardandır. Dövülen köpek kendine öz güvenini yitirir. Zamanla pısırık , çekingen bir hale bürünür. İlerde hoşlanmayacağınız bir karakter yapısına sahip olur.

Hele hele döverken birde elinizi kullandıysanız o zaman köpekle aranızdaki ipler iyice kopmuş demektir. Ses tonunuzu yükselttiğinizde veya köpeğinizi sevmek için yanınıza çağırdığınızda bile , elinizi uzattığınız zaman dayak yiyeceğinden korkarak yanınıza gelmeyecek ve kaçacaktır. Köpeğiniz yapılmaması gereken bir şeyi yaptığı zaman sert bir tonla hayır diyerek azarlayın gerekirse bir elinizle ensesinden tutup azıcık silkeleyin , hayır kelimesinin ne demek olduğunu öğrensin , zaten sizin ses tonunuzdan ona kızdığınız anlayacak dövülmüşten beter olacaktır. Yalnız hayır kelimesini kullanırken yanında köpeğinizin ismini de kullanmayın. Hayır ile ismini bağdaştırırsa bu büyük sorun yaratabilir.

Ne zaman hayır denmelidir? Her kapı çaldığında kapıya havlayarak sizden önce koşturan bir köpeği ele alalım. Kapı çaldığında köpek kapıya fırlarken önce cezalandırıp ardından "Hayır" denmesi mi yoksa önce "hayır" ile uyarılarak sonra cezalandırılması mı daha etkili olacaktır ? İkinci durumda bir daha ki sefere "Hayır" dendiğinde dönüp bir kez daha düşünmek için iyi bir nedeni olacaktır. Böylece uyarıldıktan sonra istenmeyen davranışı devam ettirdiğinde cezalandırılacağını bilecektir. Bu tutumun tutarlı ve devamlı olması ayrıca önemlidir.

Asla unutulmaması gereken şey ise ardından yapması gereken hareket için ödüllendirilmesi , itaatin kendi başına hareket etmesinden daha keyifli olacağını pozitif yönlendirmeyle ona anlatılması olacaktır. Kapı çalındığında heyecanlanan köpeğe hayır denilerek , otur komutunun verilmesi ile köpeğin heyecanı kontrol altına alınabilir. Daha sonra misafirler içeri davet edilir. Köpek hala huzursuz ise misafirlerce görmemezlikten gelinmesi ve sakinleştiği zaman sizce ve misafirlerce ödüllendirilmesi eve gelenlerin pozitif çağrışım yapmasını sağlayacaktır. Bu süreç uzun zaman alabilir. Bu nedenle acele edilmemesi gerekir.

Değerli arkadaşlar köpeğinizin ayakkabı taşımak , pislik yemek , bahçe duvarından atlayıp kaçmak gibi veya bunlara benzer huyları varsa ve bunları önlemek istiyorsanız , köpeğinizi gözlemlemeli ve bu olaylara teşebbüs ettikleri an yakalayıp azarlamalısınız. Yoksa eylem yapıldıktan sonra kızmanın bir anlamı yoktur. Köpeğinize komutlarınıza güvenebileceğini göstermeniz gerekir. Olay gerçekleştikten sonra hatasını düzeltmeye kalkmayın. Bu tür düzeltmeler, köpeklerin çağrışımsal hafızaları insanlarınki gibi olmadığından köpeklere keyfi ve adaletsiz gelir.

Bazı davranışların düzeltmeye gereksinimi olduğunu inanıyorsanız "daima" tam o hareketi gördüğünüz anda düzeltin. Düzeltmelerinizde tutarlı ve adil olun. Örneğin siz görmeden yavru ayakkabınızı taşımız ve kemirmiş ise onu azarlamak hiçbir fayda etmeyecek , köpek kendisine neden kızıldığını anlamayacaktır. Köpeği elimizden gelinceye az azarlamak ve onun güvenini sağlamak ilerde vereceğiniz temel eğitim ve av eğitimi için çok önemlidir. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım ki köpeğe çok fazla kızmak , hele hele boş yere kızmak , köpeğinizin istenmeyen pısırık bir karakter yapısına bürünmesini sağlayacak , köpek az sesimizi yükseltsek sinip yerle bir olacak , yanlış bir şey yapmaktansa hiçbir şey yapmamayı tercih edecek ve öğretmeye çalıştığınız komutları yerine getirmeye tereddüt edecektir. Bundan dolayı bazı şeyleri öğretmek için kızmak yerine çeşitli metotlar geliştirilmesinde yarar vardır.

Örneğin sapan bu tür eğitimleri vermek için çok basit ve etkili bir metottur. Köpeğiniz ayakkabıyı ağzına almaya , pislik yemeye veya bahçe duvarından atlamaya teşebbüs ettiği anda onu yakalayabilir ve canını çok fazla acıtmayacak ufak bir taşla vurabilirseniz birkaç denemeden sonra bunlara bir daha teşebbüs etmeyeceğini görürsünüz. Ama sapanı sizin kullandığınızın farkına varmamalıdır. Su tabancası , köpeğin ayağına çaktırmadan basma yada dizinizi atlayan köpeğin karnına doğru tutmada köpeğinize üzerinize atlamamayı öğretmek için iyi birer metottur. Sizde bunlar gibi bir çok metot geliştirebilirsiniz , yeter ki geliştireceğiniz metotlar köpeğinize zarar vermesin.

Esasında yavru köpeği daha sonra yapmasını , öğrenmesini istemeyeceğiniz durumda bırakılmamak , yapmaya alıştıktan sonra vazgeçirmeye çalışmaktan daha kolaydır. Mesela ortalıkta terlik , ayakkabı bulundurmazsanız köpek bunları taşımaya alışamaz. Yada ufaklıktan itibaren köpeğinizin üzerinize atlamanıza izin vermezseniz büyüyünce de atlamaya teşebbüs etmez. Düzenli olarak dışarı çıkarır ve tuvaletlerini dışarı yapmasına alıştırırsanız , barınağını temiz tutarsanız , köpeğin pisliğini yeme gibi bir alışkanlık kazanmasını da engellemiş olursunuz.

KÖPEK EĞİTEBİLECEK YETERLİ TECRÜBEYİ EDİNMEDEN , KÖPEĞE BAKABİLECEK YETERLİ KOŞULLARI SAĞLAMADAN KÖPEK SAHİBİ OLMAYA KALKMAYINIZ

Köpeğinizin meydan okuyuşlarını düzeltin. Özellikle ergenlik dönemlerinde köpeğiniz konumunuzu test edip buna meydan okuyabilir. Bu davranışları düzeltmeyi ihmal etmeyin. Fırtınalar estirmenize gerek yoktur. Sadece bu davranışları hoş karşılamadığınız konusunda açık olmanız yeterlidir. Örneğin, köpeğinizin kapıdan sizi itip geçmesine , arabadan siz izin vermeden inmesine, elinizdeki yiyeceğe atlamasına , ye komutunu vermeden yemesine vs.. ve en önemlisi bildiği komutları duymazdan gelmesine asla izin vermeyin.

Aile içinde tutarlılık büyük bir sorun olabilir. Her aile üyesi temel eğitim kuralları üzerinde, nasıl ve ne zaman hataların düzelteceği, hangi komutların kullanılacağı vs.. konusunda anlaşmaya varmış olmalıdır. Aileler köpeğin kafasının karışmasını engellemek için iş birliği yapmak zorundadırlar. Köpeği sadece aktif olarak bir kişi tarafından eğitilmelidir. Bundan sonra komutlar herkes tarafından aynı şekilde kullanılırsa ailedeki herkes onları kullanabilir.

Köpek üzerinde kazanılmış kötü alışkanlıkları silmek zordur. Mühim olan , bu alışkanlıkları kazanmadan önlemini almaktır. Buda tutarlı bir eğitimle olur.
Makale

Hiç yorum yok: