5 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

TUVALET EGITIMI :

Basarili bir tuvalet egitimi için dört ana kural vardir.

Köpegi kafesine kapatmak.

Egitim

Ödüllendirme

Zamanlama

Köpegi Kafesine Kapatmak :

Yavru köpekleri çok küçük olmayan içinde rahatça hareket edebilecekleri bir kafese kapatarak evin içinde serbestçe dolasmalarini engellemek, tuvalet egitimini için en etkili yoldur. Köpekler yattiklari yere tuvaletlerini yapmazlar.

Egitim ve Ödüllendirme :

Tuvalet egitimi için mutlaka tasmasi boynunda , kayisi elinizde olmali. Böylece köpeginizi kolayca kontrol altinda tutabilirsiniz. Tasma sayesinde köpeginizin tuvaletini yapacagi yeri de siz belirlersiniz. Köpeginizin her köseye isaretlemek amaciyla azar azar çisini yapmasina(erkek köpekler) izin vermeyin.

Köpeginize tuvaletini yaptirmak için ( “HADI”, ” TUVALET”, ”ÇISS” ) gibi bir komut seçin.Köpeginizin tuvaletini yapmasini yapmasini istediginiz yere gelince bu komutu söyleyin ve defalarca tekrar edin. Tuvaletini yapmaya baslayinca onu yumusak bir ses tonuyla güzel sözler söyleyerek ödüllendirin. Ödüllendirmeyi köpeginiz tuvaletini yaptigi esnada yapin daha sonra degil. Ödül için yiyecek vererek ve onu oksayarak rahatsiz etmeyin. Köpeginiz tuvalet egitimi için seçtiginiz komutu ögrendikten sonra evde “HADI disari çikalim, ÇIS varmi, TUVALET varmi” seklinde sordugunuzda size havlayarak , kuyruk sallayarak veya kapiya dogru kosarak cevap verecektir.

Zamanlama :

Köpeklerin tuvalet ihtiyaçlari yaklsik olarak yaslariyla orantilidir.

Yavru köpekler özellikle uyandiktan sonra , mama yedikten ve oyun oynadiktan sonra tuvalet ihtiyaci duyarlar. Tuvalet egitimi esnasinda küçük kazalar olabilir ,köpeginiz tuvaletini evin içine yapabilir. Eger köpeginizi tam tuvaletini yaptigi esnada farkederseniz sert bir ses tonuyla “HAYIR” komutuyla onu uyarin ve yaptiginin yanlis oldugunu anlatin. Tasmasini takarak disari çikarin. Ancak köpeginiz tuvaletini yapmis isini bitirmis ise onu cezalandirmaniz bosuna olacaktir. Köpeginiz ne için cezalandirildigini anlamayacaktir.

Bazen aksam isten geldiginizde köpeginiz sizi kapida karsilar, sizi görür görmez saga sola çisini yapmaya baslar. Bu kesinlikle bir egitim sorunu degildir. Bu davranisiyla köpeginiz sizin liderliginizi kabul ettgini göterir (Köpek dilinde). Bu yüzden köpeginize kizip onu cezalandirmayin. 2 yasindan sonra kendiliginden bunu yapmaktan vazgeçecektir.Eger bu davranisindan çok rahatsiz oluyorsaniz bunu engellemek için birkaç yol deneyebilirsiniz .

Eve geldiginizde köpeginiz sizi karsilarsa karsisina geçip ona hükmeder sekilde tepesine dikilmeyin.

Bazen yumusak tonda dahi olsa köpeginizle konusmaniz onu sevmeniz çisini yapmasina neden olabilir.

Yapmaniz gereken tek sey iyice sakinlesene kadar onunla ilgilenmeyin,sevmeyin ve konusmayin .kapiyi açip disari çikarabilirsiniz. Çisini disari yaptiginda ödüllendirmeyi unutmayin.

Bu davranisi nedeniyle asla onu cezalandirmayin.Bu sadece size duydugu sayginin köpek dilinde ifadesidir.
http://www.ankyrabulls.com/egitim.htm

Hiç yorum yok: