EGITIM
Köpekler dogada sürüler halinde yasarlar. Her sürünün oldugu gibi köpekler de bir lidere ihtiyaç duyarlar. Liderlerin sürü içerisinde belli görevleri vardir. Sürü için barinacak yer bulmak,yiyecek bulmak,sürüyü korumak v.b liderin görevleridir. Lider önde yürür, önce yer ,en iyi yerde lider uyur,oyun vaktini lider baslatir ve bitirir. Bunlar köpek dünyasinin degismez kurallaridir.
Ev ortaminda yasayan bir köpek aileyi bir sürü olarak kabul eder , kendiside o sürünün bir bireyidir. Bu sürü içerisinde de bir lider olmalidir. Eger köpek aile içinde bir liderin varligini hissetmezse kendisi lider olmaya karar verebilir. Bu da ileride aile fertleriyle köpek arasinda önemli sorunlara yol açabilir.
Bazi köpekler dogustan liderlik karakterine sahiptirler. Bu yüzden bazilari sizin liderliginzi hemen kabulenirken bazilarina da her gün hatirlatmaniz gerekir.
Köpeginize kimin lider oldugunu ögretmek için asla siddet kullanmayin. Ancak kati, kararli ve adil olun. Asagidaki birkaç küçük ip ucu bu konuda size yardimci olacaktir. Ancak unutmayin liderini tanimak ve kabullenmek yavruyken baslar.
Köpeginizi belli saatlerde besleyin, mama kabini 20 dk dan fazla köpegin önünde tutmayin.
Önce siz yiyin sonra köpeginizi besleyin.
Kapidan önce siz çikin.
Asla köpeginizle güce dayali oyunlar oynamayin
Göz göze geldiginizde ASLA önce siz gözlerinizi kaçirmayin.
Köpeginizin sizi ,baskasini veya bir esyayi isirmasina izin vermeyin.
Köpeginizle ASLA ayni yerde yatmayin.
Yaniniza gelip kendini sevdirmeye çalistiginda onu sevmeyin, siz istediginiz zaman onu sevin.
Oyunun baslama ve bitis zamanina siz karar verin.
Yavru köpekler veya küçük irk köpekler kucaga alinmak veya kucaktan inmek istediginde hemen kucaginiza almayin veya hemen kucaktan birakmayin. Önce iyice sakinlesmesini bekleyin.
Koltuk, kanepe gibi esyalarin üzerini çikmasina izin vermeyin.
Köpeginizi küçük çocuklarla veya köpeklerden korkan insanlarla ayni odada yalniz birakmayin.
Köpeginizin yatma ve uyuma yerini mutlaka siz belirleyin.
Köpeginiz geçeceginiz yol üzerinde yatiyorsa etrafindan dolasmayin,üzerinden atlamayin,onu kaldirin ve yolunuza devam edin.
Evdeki tüm esyalar, hatta onun oyuncaklari bile size aittir,siz onlari köpeginize yalnizca ödünç verirsiniz. Köpeginiz bunu bilmeli ,siz izin vermeden herhangi bir esyayi veya oyuncagini agzina alirsa “BIRAK” veya “HAYIR” komutuyla birakmasini saglayin. Biraktiktan sonra ödüllendirin.
Sizin istemediginiz bir sey yaptiginda ensesinden tutup hafifce sarsin ASLA elle veya baska bir cisimle ona vurmayin.
KÖPEGINIZE GEL DEYINCE GELMEYI ÖGRETMEK:
Köpek sahipleri çogu zaman ayni hatayi yaparlar ve köpeklerine GEL deyince GELMEMEYI ögretirler. Su örnege bir bakalim:
Evin yavru kopegi yeni sulanmis arka bahçesinde üstü basi çamur içinde, bütün çiçekleri ezmis,yaptigi yanlisin farkinda olmadan kosturup oynuyor. Birden sahibi geliyor, manzarayi görüyor ve sinirli bir sekilde bagiriyor.” SENI YARAMAZ KÖPEK GEL BURAYA” Yavru kopek, sahibinin ses tonundan birseylerin ters gittigini anliyor, biraz mahçup, biraz üzgün sahibinin yanina gidiyor. Sahibi, tasmasindan hizla asiliyor ve bagiriyor “SENI TERBIYESIZ HAYVAN NE YAPTIN BÖYLE”. Yavru kopek, insanlarla yasamayi yeni ögrenen bir köpek olarak zihnine önemli bir not aliyor.”GEL komutu sahibimin sinirli oldugunun isareti, bir daha GEL diye seslendiginde sahibimden uzak durmaliyim.”
Bir süre sonra sahibi yavruya sesleniyor” buraya gel ”yavru hemen hatirliyor “Sahibim yine sinirli yaklasmasam iyi olur.” Sahibi tekrarliyor” buraya gel.” yavruda hiç tepki yok. Sahibi sinirleniyor,gidiyor,tasmasindan yakaliyor ve basliyor siddetle sarsmaya “Sana gel deyince geiceksin tamam mi aptal hayvan?”Yavruhemen zihnine önemli bir not daha kaydediyor” GEL komutu cezalandirilacagim anlamina geliyor.”
Sahibi yavruyaGEL komutunu ögretmeye karar veriyor ve onu arka bahçeye çikariyor karsisina geçiyor ve derse basliyorlar.” GEL buraya ” Yavru söyle bir etrafina bakiniyor, kuyrugunu salliyor fakat gelmeye hiç niyeti yok. Sahibi tekrarliyor “ GEL buraya”. Yavru birkaç saniye düsünüyor ve basliyor bahçenin içinde kaçmaya. Sahibi pesinden kosuyor ve bagiriyor “Sana GEL deyince GELICEKSIN . Bunun ne anlama geldigini bilmiyormusun” Yavru içinden cevapliyor “Bilmezmiyim yine basim belada” .
KÖPEGINIZE GEL KOMUTUNU ÖGRETMENIN DOGRU YOLU :
Egitime yeni baslaniyorsa,köpeginizin tasmasi mutlaka boynunda , tasmanin kayisi elinizde olsun. kullandiginiz tasmanin kayisi çok uzun olmamali,köpeginiz size dogru gelirken arkasindan sürüklenen kalis köpeginizi ürkütebilir.
GEL komutunu verdikten hemen sonra komutu tekrar etmeyin köpeginiz komutu GEL-GEL olarak ögrenir.Komutu her zaman yumusak bir ses tonuyla söyleyin,köpeginizi gelmeye zorlamak veya disipline etmek için bagirarak tekrar etmeyin. Köpeginiz bu komutun kizginlik ifadesi oldugunu düsünebilir.
Köpeginize GEL komutunu yeni ögretiyorsaniz,komutu tek olarak kullanin “BURAYA GEL, YANIMA GEL” seklindeki komutlar köpeginizin kafasini karistirabilir.
Egitim süresini kisa tutun, bu isi köpeginiz için sikici hale getirmeyin 5-15 dakikalik periyotlar halinde günde 3 kez yapilan egitim idealdir.
Egitimi bos alanlarda yapmaya çalisin. Etrafta oyun oynayan çocuklar,diger köpekler,araba gürültüsü, v.b. köpeginizin dikkatini dagitir.
GEL komutundan sonra gelen köpeginizi mutlaka ödüllendirin. Ödüllendirme köpeginizin sevdigi bisküvi, kraker gibi bir yiyecek olabilecegi gibi sevip oksama seklinde de olabilir. Onu ödüllendirirken bir yandan da sevecen ve yumusak bir ses tonuyla onunla konusun.
alıntı
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder