21 Ağustos 2008 Perşembe

KÖPEK IRKLARI " DOBERMANLAR HAKKINDA "

DOBERMAN ZTP
ZTP’nin anlamı ve amacı, -ırk standartlarına göre- ırk konusunda doğruyu ögrenmek ve üretime uygun olmayan köpekleri programdan elemektir. ZTP’ler sadece, ırk hakemlerince seçilebilirler. Hakem ve yardımcı sadece testi yapan klübün resmi komitesince isimlendirilebilir. ZTP sadece, yetkili DV tarafından bildirilen son günde yayımlanmış sonuçlara göre tutulabilir. İlaveten, ZTP en az 10 köpek katılımı ile tutulabilir. Bir günde seçilmek üzere katılabilecek köpek sayısı maksimum 20’dir.

DV’ye yapılacak ZTP test başvuruları, ZTP test başkanının ismi, hakemin ismi, son başvuru tarihi ile birlikte testi yapacak olan klübün adı, adresini de içermelidir. Tabii testin tam yeri ve başlangıç saatide belirtilmelidir.

ZTP’lerden bağımsız sonuçlar alınır. Schutzhund sonuçları ile tesadüfen uygun olsalar bile bağımlı tutulamazlar. ZTP ancak, test günü en az 8 köpek mevcut ve test mekanı test için uygun addedilmişse başarılı olacaktır. ZTP hakemi mekanın uygunluğunu tespit etmekten sorumludur. Irk standartlarına göre üretilmis, Hip-Displazi için düzgünce röntgeni çekilmis DV’nin tüm Dobermann’ları ZTP’ye katılmaya hak kazanır. Röntgen sonuçlarını test günü teslim edilmek zorunludur.

Ayrıca, yabancı uyruklu Dobermann’lar için başarılı bir itaat (BH) gereklidir. Sahiplerinin Almanya’da kalıcı bir ikametgahları ve uygun aktarım kağıtlarına sahip olmalıdırlar. Bütün DV koşulları sağlandığı müddetçe yabancı uyruklu Dobermanlar’ın hepsi ZTP testine katılabilirler.

ZTP köpek katılımı için minimum yaş sınırı 14 aydır. Herhangi bir ZTP’ye katılmış ve yaşi gizlenmiş köpekler (testi geçemezler) bekleme müddetleri bitince bir sonraki teste katılırlar. İkinci seferde ZTP’yi geçmeyi başaramamış köpekler bir üçüncü kez teste girme şanslarını yitirirler.

Test toplantı başkanı, gerekli dökümanları kontrol eder ve test kağıtlarını hazırlar. Test için gerekli olan tüm ekipmanı sağlamakla birlikte tüm testin eksiksiz tamamlanmasından da sorumludur. Uygun bir Schutzhund yardımcısı da hazır olmalıdır. Test için bir sigorta yapılmalıdır. Testi hiç bir şekilde rahatsız etmemeleri için test alanındaki bütün köpeklerin kontrol altında tutulmaları şarttır. Testin hiç bir evresinde sivri uçlu tasmalara izin verilmemektedir.


TEST PROSEDÜRLERİ

1) Uygunluk Sınıflandırma Sıvanı
2) Mizaç Testi
Eleme sebepleri bu yazının en sonunda görüşülür. Agresif, ürkek ve korkunç diye tabir edilecek köpekler üretimden uzaklaştırılır.
3) ZTP Sınıflandırma Kararı ve Anonsu
Eğer ZTP testi, aynı hakem ile uygunluk şovundan bir önce yapılıyorsa ve aynı köpek hem uygunluk şovuna hemde ZTP’ye katılıyorsa, ZTP sınıflandırma sonuçları uygunluk şovu günü anons edilir. Köpekler, önce dişiler olmak üzere teste girerler. Hakemin gözlemleri ZTP kağıtlarına girilir ve test toplantı başkanı tarafından imzalanır. Hakemin uygunluk ve mizaç sınıflandırma kararları tartışılmaz. Resmi hatalara ait itirazlar, test günü toplantı başkanına belirtilmelidir. Eğer bir çözüm sağlanamazsa, durum bir karar alınması için DV yönetim kurulunun huzuruna çikartilir. ZTP sınıflandırılması, köpeğin üreme zamanı DV komitesince yeni keşfedilmiş ve/veya önceden gizlenmiş genetik sorunlardan dolayı iptal edilmediği sürece uygulanabilir. ZTP testi sınıflandırılmasında olabilecek herhangi bir iptal, köpeğin sahibinin sicil mektubuna yazılma şartı ile yapılabilir. Hakemin kendi ve yakın ailesinin hiç bir köpeği, hakemlik yaptığı yarışmaya katılamaz. Test bitiminde sonuçlar köpeklerin sahiplerine, ortak sahiplerine veya bakıcılarına verilir. Bir suretinin 3 gün içinde DV’ye gönderilmesi, bir diğer suratininde hakemlik yapan hakeme verilmesi gerekmektedir. Finansal konular derhal hesaplaşilacaktır.

HAKEMLİK KURALLARI VE PERFORMANS TÜZÜKLERİ

ZTP testi başlamadan önce hakem tüm yarışmacılara kısaca testin anlam, amaç ve gerektirdiği egzersizleri açıklayan bir konuşma yapar. Testin ilk aşaması olarak yarışmacı ve köpeği hakeme rapor edilir. Test toplantı başkanı köpeğin pedigree’dinden ve tattoo’sundan hakikiliğini kontrol eder. Bakıcı ile yapılan bir konuşmada hakem kendisine sunulan köpeğin eğitimi, bakımı ve sahiplik konusunda mümkün olan değişiklikleri hakkında bakıcıyı bilgilendirir. Uygunluk değerlendirmesi yönetici klübe atanan kılavuzun kuralları, düzenleri ve ırk standartları doğrultusunda yapılır. Yeteneği etkileyebilecek kusurlara özel ilgi gösterilmelidir. Örnegin; kuvvetsiz çene, uzun güçsüz bir sırt, ön ve arka bacaklarda kusurlar ve kötü hareketler. Köpeğin boyutlarındaki 2cm’ye kadar olan sapmalar hakem tarafından azaltılarak uygunluk sınıflandırılmasına gidilecektir. Daha büyük sapmalar ırk standartlarına göre kabul görmeyecektir. Dişleri ile ilgili kusurları olan köpekler – 42 dişten az dişi olanlar, diş renginde sapma olanlar, üst ve alt çenelerin ısırmada tam kapanmaması – ırk amaçlarına uygunsuz diye addedileceklerdir. Köpeğin ağzının incelendiği süre boyunca göstereceği uysallık da ayrıca not edilecektir. Çünkü bu kesin mizaç problemleri olup olmadığını gösterebilecek bri işlem olacaktır.

Erkek köpekler için gereken minimum rating: Çok iyi

Dişi köpekler için gereken minimum rating: İyi

Uygunluk değerlendirmesinden sonra hakem bakıcıyı, köpeğin tasmasını gevşek tutarak test alanı içerisinde yaklaşik 300 adımlık bir yürüyüşle farklı yönlere gitmesi konusunda yönlendirir. Son yürüyüş sırasında 4’ten 6’ya kadarlık bir grupta alana katılırlar. Grup üyeleri ilk katıldıklarında sabit dururlar fakat sonra hepsi farklı yerler alırlar. Sonra hakem bakıcıya köpeği ile bu grup üyeleri arasında yürümesini ve/veya grup üyelerinin köpeğe doğru yürümelerini söyler. Bu yürüyüşlerin günlük hayatta yaşanan şeylerden örnekler teşkit etmesi beklenir. (Örnegin; bir yabancı ile karşilaşmak, el sıkışmak, yere bir nesne düşürmek, bir şemsiye açmak gibi.) Yukarıda bahsedilen egzersiz boyunca köpeğe bir tehdit oluştururcasına üzerine gidilmemesi bilhassa önemlidir. Bu, köpeğin değerlendirilmesinde önemli olacak kendine güveni, korkusuzluğu, mizacı, itaatı ve bilincini kelimenin tam anlamıyla etkileyecektir. Bundan sonra hakem, bakıcıya köpeğini çözmesi için önceden karar verilmiş yere yönlendirir. Burada bakıcı, köpeğine hiç bir itaat komutu vermeden – “Down” veya “Platz” gibi – bırakır ve görüş alanından çikar. Köpek ve bakıcısı alana doğru yürürken, yakşalık 15 adımlık bri alandan havaya 6mm’lik bir fişek ile iki kere ateş edilir. Silaha karşi ürkek köpekler (gun-shy) ırk standartlarına göre uygunsuzdur. Silaha karşi duyarlı olanları (gun-sensitivity), ürkek olanlarına göre çok daha saygıdeğer bulunmaktadır.


Köpeğin çözüldügü alana ulaşim her yandan özgürce yapılabilmelidir. (Örnegin; duvarlardan, çitlerden v.s.’den uzak.)

!! Köpek 5 dakikalığına kendi başina bırakılır. Hakem köpeğe belli bir mesafeden 5-8 adım kalacak şekilde yaklaşir, köpeğe tehtit edici gelmeyecek şekilde yanından geçer veya 2-3 adımlık çevresinde dolanır.

!! Önünde veya yanında durur ve yere bir egzersiz kitabı yada benzer vir şey düşürür. Köpeğin, bakıcısının yokluğunda göztereceği davranışlar özellikle gözlemlenir. Bundan sonra bakıcı gelip köpeğini alır ve test alanından çikarir. Hakemin yönetimi dahilinde yardımcı kişi gizleneceği alana yönlenir.


Bölüm 1.
Hakem bakıcıyı, köpeğini belirli bir yönde yürütmesi için yönlendirir. Köpek tasmalı olmalıdır. Gene hakemin yölendirmesi ile yardımcı saklandığı yerden çikar ve bakıcı ile köpeğine önden saldırır. Köpek, koruyucu içgüdülerini göstermeli ve bakıcısını korumalıdır. Yardımcı sadece, köpek saldırıya tepki verdiği zaman tehtid etmeye başlayacaktır. Saldırı süresinde köpek hem sözlü hemde fiziksel oalrak tehtid edilecektir fakat hiç bir sopa-vuruşu almayacaktır. Hakemin uyarısı ile yardımcı saldırılarını kesecektir.

Bölüm 2.
Yardımcı şimdi öbür tarafa dönüp, yaklaşik 50 adımlık bir uzaklıkta koşmaya başlar. Bakıcı köpeği sadece yakasından tutar durumda iken önce yardımcıya durması için bağırır ve sonra köpeği gönderir. Yardımcı öncelikle çok hızlı bir şekilde kaçar, fakat sonra 8-10 adım civarında bir mesafe kaldığında hakemin yönlendirmesi doğrultusunda döner ve köpeğe saldırmaya başlar. Yardımcı yeniden köpeği tehtid etmeye çalisir fakat burada bile sopa-vuruşları kullanılmamaktadır. Bakıcı uygun gördüğü taktirde köpeğini sözlü olarak cesaretlendirebilir. Hakemin uyarısı ile yardımcı saldırısını durdurur. Bakıcı köpeğini alır, yeniden tasmaya başlar ve hakeme rapor eder.

Bölüm 1 hakkında notlar...
Yardımcının tek parça olan bir korunma giysisi, pantalon veya ceketi giymesi çok önemlidir. Sopa tehtid amaçlı kullanılmalıdır ve çok sert olmamalıdır. Yardımcı bu test-çalismalari için sigortalı olmalıdır. Yerel klübe ait hiç bir köpeğin karışmaması için saklanma yerinin çok değişken olması şarttır. Arabalar, köşeler, ağaçların/çalilarin veya duvarların girintileri bu amaçla seçilebilir. Yardımcı sadece hakemin talimatları yönünde hareket etmekle hükümlüdür. Bir başka deyişle, saldırıya ve bitiş-pozisyonuna hakem tarafından karar verilir. Saldırı her zaman bakıcıya doğru yönden gielmelidir, köpeğe değil. Eğer köpek saldırıya karşilık verirse yardımcı köpeğe dönüp onu sözlü ve fiziksel olarak tehtid etmeye başlar. Sopa sadece tshtid amaçlı kullanılır, ama asla gerçekten köpeğe vurulmaz. Köpeğin, yardımcıyı kolu dışında her yerinden ısırmasına izin verilir.

Bölüm 2 hakkında notlar...
Yardımcı kesinlikle 50 adımlık bir uzaklığa gitmelidir. Hakem yardımcıya, köpeğe ne zaman saldırmaya başlayacağı konusunda ve ne zaman sözlü ve fiziksel tehtid edeceği konusunda yol gösterecektir. Sopa gene sadece tehtid amaçlı kullanılmalıdır.



KARAKTER SINIFLANDIRILMASI

Dört olası sınıflnadırma vardır.
1A
1B
Held-Back
Irka Standartlarına Uygun Değil


1A
Tamamen doğru olan köpekler. “A1” sadece testin statik ve saldırı periyodunda eksiksiz bir izlenim bırakan köpeklere verilir.

1B
Kafi olan köpekler. “1B” testin statik kısmında kabul edilebilir performans ve biraz koruyucu ve savaşmacı drive’lar gösteren köpeklere verilir.

Held-Back
Eğer mizacına ve ırka-uyumuna bağlı olarak tavırlarında yeteri kadar şüphe varsa köpek “Held-Back” olarak sınıflandırılacaktır.Böyle sınıflandırılmış bir köpek, 3 aylık bekleme süresi dolmadığı taktirde başka bir hakeme gösterilemez. Bir köpek sadece bir kere “Held-Back” diye sınıflandırılabilir.

Irk Standartlarına Uygun Değil
Ürkek, sinirli ve gergin köpekler ırk standartlarına uygun değillerdir.

ALINTI = http://freeweb.supereva.com/dobermannkenne...eeweb/ztp.htm?p
ÇEVİRİ = ZEYNEP ARTUNER

Hiç yorum yok: