20 Ağustos 2008 Çarşamba

KÖPEK DAVRANIŞLARI "basından"

Köpeğin davranışı sahibine bağlı

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde, köpeklerdeki davranış bozukluklarına yönelik yürütülen bir araştırma, tedavideki başarının, sahiplerin tutumuna bağlı olduğunu ortaya koydu. 'Evde yalnız kalma bunalımı' da davranış sorunları arasında Fakültenin İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka, Prof. Dr. Alev Akdoğan Kaymaz, Dr. Abdullah Kayar ve Araştırma Görevlisi Ebru Özaytekin, 'davranış bozukluklarına sahip köpeklerin sorunlarının çözümündeki başarı oranını ve başarısızlıkların nedenlerini belirlemek' amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi.

Çeşitli davranış bozukluklarına sahip 100 köpekle çalışma yaptıklarını anlatan Dodurka, başlıca davranış sorunlarının, 'saldırganlık', 'evde yalnız kalma bunalımı', 'eve pisleme', 'eşyaya zarar verici davranışlar', 'fobi' ve 'korku problemleri' olduğunu söyledi.

Köpeklerin kişiliklerinin, doğumdan 12'nci haftaya kadar olan dönemde oluştuğunu belirten Dodurka, köpeklerin bu dönemde, yalnız kalmaya alıştırılması gerektiğini söyledi.

Bu dönemde köpeklere evdeki mertebelerinin öğretilmesini de öneren Tamer Dodurka, bu yapılmazsa, köpeğin daha sonraki döneminde karşılaşacağı durumlara ciddi tepkiler gösterebileceğini anlattı:

''Davranış bozukluklarının çoğunun sebebi hayvanın yakın çevresidir. Tedavide ilk istediğimiz, hayvanın sahibinin bu tutumunu değiştirmesidir.

Davranış bozuklukları hayvan sahiplerinin yanlış tutumlarından kaynaklanır, fazla duygusal olanlar, köpeğin mertebesini öğretmeyenler, köpeğin dünyayı farklı algılamasına neden olur.

Sahibi tutumunu değiştirmedikten, çevre şartları değişmedikten sonra hayvanda düzelme bekleyemeyiz.''

Dodurka, tedavide hayvan sahibinin davranışlarının değiştirilmesi dışında, vakanın özelliklerine göre ilaç tedavisi veya insan psikolojisindeki tedavi yöntemlerini de kullandıklarını söyledi.

Davranış sorunu bulunan 100 köpekte uygulanan tedavilere bakıldığında, bunların 18'inde tam iyileşme sağlandığını belirten Prof. Dr. Tamer Dodurka, geri kalan 82 köpeğin düzelmeme nedenlerinin araştırıldığını dile getirdi.

Yüzde 91 gibi oranında hayvan sahibi ve çevre

Dodurka, vakalarda sonuç alınamamasının nedeninin, yüzde 91 gibi büyük oranda hayvanın sahibi ve çevresiyle ilgili olduğunu anlattı:

''Literatüre göre Avrupa ülkelerinde de bu rakam yüzde 96'lara varmaktadır. Bu sonuçlar, hayvan sahibinin sosyal ve kültürel yapısının tedaviyi etkileyen en önemli neden olduğu tezinin ülkemizde de geçerli olduğunu göstermektedir.

Bizim araştırmamızda da hayvan sahiplerinden sadece yüzde 6'sının davranışını değiştirdiği, geri kalanının buna yanaşmadığı ortaya çıktı. Bu noktada veteriner hekimin yapacağı birşey kalmıyor. Bundan sonrasını ancak bir insan psikologu yapabilir.''

CNNTürk 2008

Hiç yorum yok: