5 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK BAKIMI

KÖPEĞİME TUVALET EĞİTİMİ NASIL VEREBİLİRİM?

Köpekler doğal olarak temiz hayvanlar olup, uyudukları alanları isteyerek pisletmezler. Bildikleri yerlere rutin bir şekilde işemekten hoşlanırlar. Bir köpek sahibi olarak bu yerlerin (evde önce gazete kağıdı, daha sonra çimenler ve su giderleri) nereleri olacağına siz karar verebilirsiniz. Köpek dışkıları nahoş ve sağlık açısından da küçük de olsa riskli oldukları için köpeğinizin dışkılarını arkasından toplamalısınız.

Bir köpeğin bağırsaklarını ve idrar torbasını boşaltma isteği genelde yedikten, içtikten, oynadıktan ve uyandıktan sonraki zamanlarda gelir. Yavru köpekler birkaç saatte bir kendilerini rahatlatmak durumundadır, o nedenle bir köpeğin ev eğitimi olana dek birkaç kaza olması çok muhtemeldir.

Yavru köpeğinizin bağırsaklarını veya sidik torbasını boşaltmadan önce vereceği tek sinyal yeri koklamak olacaktır. Bazı yavru köpekler koklamanın yanı sıra aynı yerlerde hızlı hızlı dolaşırlar, etraflarında dönerek kaka yapacak yeri size bildirebilirler. Bu durumda yavru köpeğinizi uygun bir yere koyabilmek için sadece birkaç saniyeniz olacaktır.
Köpeğinizi çabucak tutup gazete kağıdı üzerine koyun. Gazete kağıdı hem ucuz, hem kolay bulunabilir, hem de emicidir. Kirlenmiş gazete kağıdından bir parçayı daha sonra köpeğinize kendi kokusunu anımsaması ve aynı yere tekrar yapmasını cesaretlendirmek için saklayın.

Gazete kağıdının üzerine yaptığında yavru köpeğinizi överek sevin. İstemediğiniz bir yere yaptığında cezalandırmayın, burnunu pisliğe sokmayın. Her iki hareket de anlamsız olup, yavru köpeğinizin sizden korkmasını sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Kaza ile yapılanları koku yok eden dezenfektanlar ile temizleyin, ancak amonyak içeren ürünler kesinlikle kullanmayınız, çünkü yavru köpeğiniz amonyak kokusunu kendi çişiyle karıştırabilir. Bu güzel kokulu amonyaklı ürünler köpeğiniz için her yer tuvalet çağrışımı yapabilir.Minik köpeğiniz , " Ooo ne güzel her yer çiş kokuyor o halde istediğim yere yapmamda bir sakınca yok" diye düşünebilir.


Köpeğinizi evde tuvalet ihtiyacını giderirken yakaladığınızda asla onu korkutacak tarzda bağırmayınız. Burada köpeği korkutup ona vereceğiniz mesaj sizin önünüzde yapmaması olacaktır ki bu da köpek tarafından daha ileri götürülüp dışarıda bile sizin önünüzde yapmama şekline dönüşebilir.Dışarıda yapmasını istieseniz bile farkında olmadan ona yasak koyarak buna engel olmuş olacaksınız.


Bunun yanında dışkı yapmanın korkulacak bi davranış olduğunu, ya da sizi üzdüğünü ve ya eğer cezalandırdıysanız sonunun ceza olacağı çağrışımını yaptığı için dışkıyı alel acele ortadan kaldırma gereği duyabilir. Sizi üzmemek, korkutmamak, heyecanlandırmamak ya da cezalandırılmamak için dışkısını yiyerek yok etmeye baçlayabilir. Bu durum geriye dönmesi çok güç olan dışkı yeme (kaprofaji) olayına neden olabilir.
Köpeğiniz istenmeyen bir yere dışkı yapmışsa asla onu yakalayıp burnunu kendi pisliğine sürtmeyiniz. Bu davranışınız ona hiç olumlu bir mesaj vermeyecektir. Köpeğinizin dışkısını zorla yemeye itmiş olacak ve bilmeden böyle bir alışkanlığı başlatmış olacaksınız (dışkı yeme-kaprofaji). Sizin önünüzde dışkı yapmaması gerektiğine şartlanacak ve dışkısını daima sizden gizlemeye çalışacaktır. Bu durum ileride dışkı yeme davranış bozukluğuyla karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.


Yaşadığı yerde (kutu içerisinde, kafesinde, v.b.) kendi yaptığı dışkı ya da idrarı ile kalmak zorunda bırakmayınız. Kafesini yaşadığı alanı daima temiz tutmaya çalışmalısınız. Köpeğiniz " Yuvasını Temiz Tutmak " adına yine dışkısını yok etmeye çalışabilir ve bu durum da yine dışkı yeme problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
ALINTI

Hiç yorum yok: