5 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK

KÖPEK ALMADAN ÖNCE.....

Kendinize ilk sormaniz gereken soru gerçekten hazir olup olmadiginiz olmali. Önünüzdeki 10 - 15 seneyi sizle beraber geçirecek ve bütün yükümlülüklerini yerine getirmek durumunda oldugunuz, size ölesiye bagli olacak ve bütün dünyasinin sadece siz olacaginiz bir dost almak üzeresiniz. Bu güzel dostlugun baslangici eger bazi cevaplari tam olarak veremediyseniz düsünüldügü gibi çok da kolay olmayabilir. Sonuçta bir canli alacaksiniz ve onun da kendi kisiligi olacak. Beraber paylasacaginiz yillarin problemsiz geçmesi için onu güzel bir egitimden geçirmek durumundasiniz. Irka göre degisiklikler göstermekle beraber yavru köpeklerde egitim genel anlamda asagi yukari aynidir.

Simdi kendinize su sorulari sorun.........

Ona yeteri kadar zaman ayirabilecek miyim?

Gezdirilmesi, temizligi ve beslenmesi ile ilgilenebilecek miyim?

Düzenli olarak saglik kontrollerini yaptirabilecek miyim?

Bu üç genel soruya cevabinizin, birine bile hayir diyorsaniz kesinlikle köpek almaktan vazgeçmelisiniz. Yoksa hem kendinize hem de ona hayati zehir etmis olursunuz.

Genelde saglikli olan köpeginizi yavru iken almak olacagindan ve öyle yapacaginizi varsayarak biraz daha detay sorulara geçelim...

Salonunuzun ortasina küçük veya büyük tuvalet yapildigi zaman tepkiniz ne olur?

Ayakkabilarinizi, terliklerinizi ve kemirilebilecek bilumum esyalarinizi ne kadar seviyorsunuz veya onlardan vazgeçebilir misiniz?, en iyi ihtimalle bir süreligine onlari saklamayi göze alabilir misiniz?

Ne kadar sabirlisiniz?

Size biraz abartili gelmis olabilir ancak yavru köpek aldiginiz zaman yukarda size soru olarak sorulmus olan ihtimallerden en az birini veya birkaçini bir süreligine de olsa yasayacaksiniz. Tabi köpeginize vereceginiz dogru egitimle bunlar çok kisa sürede asilacaktir.

Köpek almadan önce yapilmasi gereken en önemli sey sonuçta bir canli aliyorsunuz bütün ihtimalleri gözden geçirmek ve ondan sonra karar vermektir. Artik asagi yukari nelerle karsilasabileceginizi bildiginize göre sira irk seçimine geliyor. Bu da oldukça mühimdir. Örnegin diger bütün irklarin yavrulari gibi minicik olan bir Danua büyüdügü zaman sizi boyutlariyla dehsete düsürebilir. Bu durumda irki seçmeden önce irkin tüm özellikleri hakkinda yeterli bilgiye sahip olmalisiniz. Bununla beraber seçiminizi yaparken en dogru yaklasim moda olan irki degil, eviniz, siz ve yasam stiliniz için en iyi olan köpegi seçmektir. Kimi köpek çok daha aktif ve ilgi gereksinimi duyarken kimisi de daha sakin ve çok fazla ilgi beklemez. Kimi irk içgüdüsel olarak koruyucu ve saldirgan iken kimisi de oldukça sevecen ve herkesle iyi geçinen yapiya sahiptir. Sonuçta size ve kisiliginize en uygun irki seçmek dogru olacaktir.

Diger bir seçim ise cinsiyet tercihidir. Bu da tamamen sizin tercihiniz olmakla birlikte bilmeniz gereken disi köpeklerin 6 ayda bir kizginlik gösterdikleri ve kanamalarinin olacagi ve istenmeyen gebeliklere karsi bu dönemlerde köpegin kontrol altinda tutulmasi gerektigidir.
Makale

Hiç yorum yok: