5 Ağustos 2008 Salı

YAVRU KÖPEK ALIRKEN

Sıra Yavruyu Almaya Geldiğinde;

Üretici ile birlikte kararlaştırdığınız yavruyu almak için beklediğiniz o gün gelince birkaç önemli noktayı gözden geçirmeniz gerekiyor.

Yavrunuz eve geldikten hemen sonra birkaç hafta sürecek yoğun tempoya ayak uydurmanız gerekecek.
Günün büyük çoğunluğunda evde bir kişinin bulunması gerekiyor.Eğer böyle bir avantajınız yok ise kısa süre için kendinize zaman yaratmalı veya işlerinizi ertelemelisiniz.
Tatile çıkmak veya zaman alacak bir plan yapmadığınızdan emin olun.Eğer böyle bir düşünceniz var ise üretici ile konuşarak zaman isteyin.
Doğum günü,mezuniyet töreni yada toplantı gibi bir güne denk gelmemesine özen gösterin.
Almak istediğiniz günü ve saati üretici ile kararlaştırınız.Üretici bu süre içerisinde yavruyu araba seyahatine hazırlamak için yemek vermeyecektir.
Seçtiğiniz yavrunun yanına koyulmak için üzerinde kokunuz bulunan bir atletinizi yavruyu almadan birkaçgün önce üreticiye veriniz.Bu davranış yavrunun sizin kokunuzu tanıması için önemli.Aynı zamanda yavrunun yanına bırakılan atletinize diğer kardeşlerinden kokusu sinmiş olacak ve kardeşlerinden ayrıldığı zaman sizin kokunuzla birlikte kardeşlerinin de kokusunu alacağı için işler kolaylaşacak.


Yavruyu diğer kardeşlerinden ayırıp eve getirmek için en iyi zaman sabah saatleridir.Günün büyük çoğunluğu siz ve aile bireyleri ile olacak, ilk yemeğini sizin elinizden yiyeceği için az da olsa alışacak ve ilk geceyi kardeşlerinden ayrı olarak daha rahat geçirecektir.

Yavrunuz ile arabınızda yapacağınız yolculuk da önemlidir.Bu kısa seyahati yavru için yeterli olacağı kadar konforlu hale getirmelisiniz.Onu rahat ve kolayca içinden çıkamıyacağı bir kuyuya koyun.Kutu gazete kağıdı veya daha önce belirttiğim yumuşak tekstil ürünü ile kaplanmış ve içine oyuncuklar bırakılmış olmalıdırYukarıda belirttiğim, üzerinde sizin ve kardeşlerinin kokusu olan atletinizi de kutunun içine bırakmayı unutmayın. Kutunun altına, arabanızın yavrunun gerçekleştireceği olası bir kazada kirlenmemesi için plastik ile kaplayın ve birmiktar kağıt havlu veya peçete bulundurun.Yavru kutunun içinde elinizde veya dizinizin üzerinde olmaktan kendini daha güvende hissedecektir.Yukarıda da belirttiğim gibi köpekler inde yaşayan hayvanlar oldukları için doğallıkla kapalı bir yer isteyeceklerdir.Eğer yolunuz uzun ise her iki saatte bir yavruya tuvalet ihtiyacını gidermek için mola verin eğer hava çok sıcak ise yavruya su vermeyi ihmal etmeyin.

Eğer küçük çocuklarınız size bu seyehatte eşlik ediyorlar ise,onlara köpeğe (ne kadar zor olsa da) dokunmamalarını ve onu rahatsız edecek korkutacak davranışlarda bulunmamalarını,yavrunun yalnız kalması gerektiğini söyleyiniz.

Seyahat boyunca yavrunuzu direkt gün ışığından koruyunuz.Eğer hava çok sıcak ise arabanın içi daha sıcak olur ve siz bu sıcakta bunalıyor iseniz yavru köpeğiniz kendini sizden daha kötü durumda hissedecektir.Bunun için yavruya küçük damlacıklarla su püskürten bir fıs-fıs yardımcı olacaktır.Size eşlik eden yaşça büyük genç aile bireylerinden birine yavruyu yolculuk boyunca gözlemlemesi için görev veriniz.Kutunun veya yavruyu koyduğunuz kafesin devrilmesini engellemeli ayrıca yavruyu temiz tutması gerekiyor.Ancak bunları yaparken yavruyu kutudan çıkarmamalısınız.

Yavruyu üreticiden alıp arabaya koymadan önce on dakika çeverede gezinmesine izin veriniz.Bu arada eğer secereli bir köpek alıyor iseniz.üreticiden gerekli evrakların hepsini aldığınızı konrol edin.

Yolculuk esnasında aramanızı herzamankinden daha yavaş ve dikkatli sürün ani dönüşler ile tümseklere,çukurlara dikkat edin.

Eve Döndüğünüzde:

Eve vardığıızda yavru köpeğiniz yolculuk sonunda yorulmuş olacak.Arabadan dışarıya çıkartarak tuvaleti ve serin havayı ciğerlerine çekmesi için ona biraz izin verin.Evin diğer üyelerine heyacanlı olmamalarını komşularınızı bir hoşgeldin partisine davet etmemeleri için öğüt veriniz.Eve varış anından itibaren yavruya evin kokusuna,çevreye,eşyalara alışması için izin vermelisiniz.Daha sonra onu önceden hazırladığınız yuvasına götürünüz ve uyuması için zaman veriniz.Ancak altın kuralı unutmayınız:hiç kimse uyuyan yavruyu rahatsız etmemeli ve uyandırmamalı.

Yavru uyandıktan sonra kendini daha rahat hissedecek ve ilk yemeğini yemesi için hazır olacak.Onu kısa süre için dışarı çıkartın tuvaletini yapması için izin verin eğer yapar ise severek ödüllendirin,daha sonra yuvasına alarak sıcak su ile yumuşattığınız ve soğutmaya bıraktığınız yemeğini yavruya ikram ediniz,taze suyu da unutmayın herzaman dolu ve taze olarak yuvada kalması lazım.Eğer yemeğini yemedi ise bu yemeği yavrunun önünde bırakmayın.Yemeğini yedikten hemen sonra onu tekrar dışarı çıkartın ki tuvaletini yapsın.Her yemekten sonra bu hareketi tekrarlamalısınız.Eğer kaza ile eve yapar ise sakın yavruya bağırmayın ve onu cezalandırmayınYavru tuvaletini yapmadı ise her 10-15 dakika da tuvaletini yapıncaya kadar dışarı çıkarınız..Tuvalet eğitimi ile ilgili ayrıntılı bilgileri ileride ki sayfalarda bulabilirsiniz.

Yavru günün son yemeğini yedikten sonra ki günde 3-4 öğün yemesi gerekiyor ,eğer hava şartlarıda uygun ise dışarı çıkararak yine kendini rahatlaması için izin verin ve oyunuda ihmal etmeyin.Yavruyu yuvasına götürmeden önce tuvaletini yaptığından emin olun.

Yavrunun yatağı sıcak, temiz ve size daha önce anlattığım kolay temizlenen tekstil ile kaplı ve oyuncakları içerisinde olmalıdır.Bir kez daha su kabının dolu ve taze olması gerektiğini hatırlatıyorum.

İMRAN YÜCE

Hiç yorum yok: