13 Ağustos 2008 Çarşamba

KÖPEK EĞİTİMİ

EĞİTİMDE HATIRLANACAK BİRKAÇ HUSUS

- Köpeğiniz sesinizin tonundan iyiyi, kötüyü ayırabilmelidir. İyi yaptığı her hareketinde kendisine “AFERİN” ile birlikte sevindiğinizi gösterin.
- Aksini yaptığında da sert bir sesle “HAYIR” deyin. Unutmayin ki köpek sizi her zaman memnun etmek hevesinde olan bir dostunuzdur. Onun için memnun olduğunuzu kendisine ne kadar çok gösterirseniz, o kadar iyi netice alırsınız.
- Önceden yaptığı bir kabahat için azarlamayın. Anlamaz. Anında yakalarsanız azarlayın.
- İlgisinin dağılabileceği zamanlarda birşey öğretmeye çalışmayın. Çocuklar, yabancılar, başka hayvanlar ve uzayan eğitim ilgisini dağıtacaktır.
- Öğrettiğinizde ısrar edin. “OTUR” diyerek, oturttuğunuz zaman kalkınca bıkmadan tekrar tekrar söyleyerek oturtun. Döverek değil.
- OTUR ve KAL’ı öğrettikten sonra yanından uzaklaştığınızda, kalkacak gibi olursa, kelimeleri tekrar edin. Dinlemeyeceğini anlarsanız, “GEL” diye yanınıza çağırın. Bu şekilde iki emri yerine getirmiş olacaktır.
- Ödülünüz sadece okşama ve tatlı söz olsun. Hiçbir zaman ödül olarak yiyecek vermeyin.
- Köpeğin iyi ve kolay öğrenebilmesi için üç ana prensibin benimsenmesi lazımdır.
a) Size güven duyması: Her zaman kendisini seven, dostu olan bir sahibi olduğunu hissetmesi,
b) Sizinle yakın olması: Mümkün olduğu kadar çok birlikte olmanız, eğitiminden elde edeceğiniz neticeyi de büyük ölçüde etkileyecektir. Hergün işten geldiğinizde köpeğinizi yanınıza alın onunla ilgilenin.
c) Sıkıntılara ve kısıtlamalara alışması: Eğitim doğaya terstir ve bir takım sıkıntı ve kısıtlamalar getirir. Ne kadar erken başlarsa, o kadar buna alışır.
- Köpeğinizin adını çağırma değil, dikkat kelimesi olarak kullanın. Sizinle ilgili değilken ismini seslenip, dikkatini çekin, arkasından da ne yaptırmak istiyorsanız onu söyleyin.
- Köpeğinizi çağırmak için düdüğe alıştırın. Ayrıca kelimeyle emir öğretirken, el hareketleriyle de emri anlamasını öğretin. Bu, ortalıkta bağırmadan av yapmanızı sağlayacaktır.
Yavrunuzun ana okulu artık bitmiştir. Birlikte geçireceğiniz okul ve eğitim devresinin temel prensipleri oluşturulmuştur.

Yavru köpeğiniz okula gidiyor.

Eğitimin dördüncü devresi olan 49-84. günler arasında bazı emirlere itaat etmeyi oyunla karışık öğrenmeye başlaması ilerideki okul devresine de hazırlık olur. Eğitimi beş haftalıkken başlayan köpeklerin kafa gelişmesi de o nispette erken olur ve ileride iyi neticeler alınmasına esas, eğitime hiç ara verilmemesidir. Erken eğitimle %90 iyi netice alınacak bir köpekte okul öncesi eğitimi oniki haftalıkken bittiğinde eğitimi keserek diğer köpeklerin yanına bırakılması ve yalnız iki hafta eğitimsiz kalmasıyla alınacak netice %57’ye, bu sürenin üç haftaya çıkmasıyla da %30’a düşer. Bu yüzdeler ilerideki devrelerinde çok disiplinli ve ağır bir eğitime tabi tutulan “körleri yöneten” köpeklerin gelişmesini içerir. Av köpeklerinde durum bu kadar kötü olmayabilir. Fakat gene de erken ve devamlı eğitimin ne kadar etkili olduğunun bir örneğidir.
Beşinci devre dediğimiz 84-112. günlerde yani yavrunun akli gelişmesinin son devresinde oyunlar bitiyor ve gerçek iş başlıyor. Şuurlu olarak basit emirler öğretilirken, şuuraltı olarak da köpeğin ava hazırlanması sağlanıyor. Bu arada öğretilecek emirler sizin ileride rahat etmeniz içindir. Artık köpeğinizin kafasını lüzumsuz şeylerle meşgul etmeyin. Altı aylık olduğu zaman sizi dinleyerek doğru dürüst av yapacağı şekilde yetişmiş olacaktır.
Şu sırada üç aylık olan yavrunuz, ikibuçuk saatlik ciddi bir okul devresi sonunda, yani onbeş gün süreyle her gün on dakika çalışmakla, OTUR-KAL (bulunduğu durumda kalması için), GEL, HOOP (durması için), TOPUK (ayağınızın dibinde yürümesi için), YERİNE, HAYIR, YAT emirlerinin hepsini öğrenmiş olacaktır.

Hiç yorum yok: