21 Ağustos 2008 Perşembe

KÖPEK EĞİTİMİ

Köpeklerde Eğitim

Genel eğitim yavru köpeğiniz eve girdiğinde başlar. Çoğu zaman kararlı bir ses tonuyla "HAYIR" zaman içinde yeterli olacaktır. İstemediğiniz bir eşyayı kemiriyor veya onunla oynuyorsa siz kararlı bir ses tonuyla "HAYIR" deyin. Çünkü sizin ses tonunuzdan kızıp kızmadığınızı anlayacaktır. Sonra ona aldığınız oyuncaklardan bir tane verin ve sevin.

Çok küçük yavrularda istediğiniz eğitimi vermek biraz daha fazla zaman alacaktır. Bunun için bıkmadan usanmadan anlatmak istediğinizi tekrarlamalısınız. Bu arada evde herkesin aynı davranış biçimini sergilemesi ve zaaf göstermemesi gerekmektedir. Yoksa siz farkında olmadan herkesi istediği gibi kullanacaktır. Unutmayın ona gelişme döneminde vereceğiniz iyi bir eğitim hem onun, hem de sizin hayatınızı kolaylaştıracaktır. Aksi halde 12-14 yıllık bir kabus ile birlikte yaşamak zorunda kalırsınız. Hayatı paylaşmak yerine ona bağımlı kalır ve onun kölesi olursunuz. Siz her gün onunla sanki bir insanmış gibi konuşarak eğitebilirsiniz. Otur, yat, kalk, yürü, yavaş, bekle ve dur gibi sözcükleri ödüllendirme yöntemini uygulayarak öğretebilirsiniz. İstediklerinizi uyguladığında onu mutlaka ödüllendirin. Bu ödül köpek çikolatası veya bisküvileri olabilir. İlk başta eğitimin anlamını çözemese de zaman içinde ödüllerinde katkısı ile sizin komutlarınıza uymaya başlayacak ve sonra da kelimelerin anlamını çözecektir.

Köpeğinizin tasmaya tepki vermemesi için mümkün olduğunca küçük yaşlardan itibaren tasma alışkanlığını kazandırmanız gerekmektedir. Aksi halde ileri yaşlarda takılan tasmalara alışması uzun zaman alacak ve bir o kadarda zor olacaktır.

3 aylıkdan itibaren (eğer aşıları bitti ise) artık ona dışarda gezdirme kayışı ile yürüme eğitimi verebilirsiniz. İlk günler tasma ile yürümek istemeyeceği için oturacaktır. Siz tasmayı hafifçe çekip bırakarak yürümesi için onu uyarın. Ama kesinlikle yerde sürüklemeyin. Eğer farklı bir tarafa yürüyorsa siz onu takip edin. Önemli olan tasma ile yürümesidir. Tasma ile yürümeye alıştıktan sonra siz onu istediğiniz tarafa yönlendirebilirsiniz. Yürümeye başladıktan sonra sağa sola çekiştirmeler olabilir, sizin yapacağınız tasmayı kısa çekişler yaparak, onunla konuşarak uyarmak ve yanınızda yürümesini sağlamaktır. Tabii arada bir ödüllendirmeyi unutmayın. Yürüyüşlerde genel kural sizin solunuzdan yürümesidir.

6 aylık civarındaki bir yavru artık kendi ismini çok iyi öğrenmiştir. Onunla hem söz hem de gözle kontak kurabileceğiniz yaştadır. Başlarda eğitim için ona uzun olmayan 5-10 dakikalık zaman dilimleri ayırın. Sonra yavaş-yavaş süreyi uzatın. Etrafında onun konsantrasyonunu azaltıcı uyarımlar olmamasına dikkat edin. Mümkün olduğu kadar sakin bir ortam seçin. Yemekten önceki zamanlar genellikle daha uygundur. Komut verirken aynı ses tonunu kullanın. Eğer o anda gereken tepkileri alamıyorsanız ısrarcı olmayın. Öfkelenmeyin ve sabırlı olun. Unutmayın ki köpekler bu gibi durumları çok iyi hisseder ve onlar da huzursuz olurlar. Eğitimi daha sonraya erteleyin. Çünkü onun konsantrasyonu da insanlarda olduğu gibi her zaman aynı olmayacaktır.

6 aylıktan sonraki eğitim döneminde köpeğiniz için uygun bir eğitim tasması da edinebilirsiniz. Bu tasma doğru bir şekilde kullanılırsa hem canını yakmayacak ve hem de onu daha kolay eğitmenizi sağlayacaktır.

Sizin evde verebileceğiniz eğitimler

Otur

Bu komut bazen fiziksel bir müdahele kullanmadan da öğretilebilir. Elinizi köpeğinizin başının üzerinde tutun. Parmaklarınız bitişik olsun. Böylece yavru dikkatini elinizde tutacak ve bir şey var zannedecektir. Bu halde iken yavaşça elinizi kafasının üzerinden geriye doğru hareket ettirin. Elinizi takip etmesi onun otomatik olarak oturmasını sağlayacaktır. Bunu yaparken ona aynı zamanda otur komutu verin. Köpeğiniz fiziksel olmayan bu yönteme istenen tepkiyi vermiyorsa ona eğitim tasmasını takın ve kendinize yakın tutun.

Otur komutunu verirken arkasından nazikçe aşağı itip tasması ile hafifçe yukarı çekin. Her iki yöntemin sonunda oturduğu zaman onu sözle (aferin, bravo gibi) ve ödül yiyecekleri ile sevdiğinizi gösterin.

Yat

Bu komutu öğretmek oturmayı öğrettikten sonra biraz daha kolaydır. Köpeğinizi otur komutu ile pozisyona getirdikten sonra yanına çömelin. Ön ayaklarını yavaşça öne çekerken omuzlarından çok sert olmadan aşağı itin ve aynı zamanda da "YAT" komutu verin. Bir kaç defa komutu tekrarlayarak onu aynı durumda tutun. Ve dediklerinizi uyguladığında yine ödüllendirmeyi unutmayın.

Yürü

Yürü komutunu otur'u öğrendikten sonra daha kolay öğretebilirsiniz. Solunuzda "OTUR" pozisyonunda iken başlayınız. Yürü diyerek sol ayağınız ile yürümeye başlayın. Aynı zamanda tasma ile hafif bir çekme onu harekete geçirecektir. Koşmaya başlar veya geride kalırsa uygun bir tasma çekiş hareketi ile yanınıza getirin. Aynı yönde ve aynı hızla köpeğinizi yanınızda kontrol altında tutarak ve doğru gidiyorsa sözel olarak, uygun bir ses tonuyla ödüllendirerek yürüyün. Yürü komutunu istediğiniz gibi öğrendikten sonra arada bir yürümeyi durdurup otur pozisyonuna geçirebilirsiniz. Bunu sık olarak yaparsanız bir süre sonra siz durduğunuzda o da otomatik olarak durup oturacak ve sizin diğer komutlarınızı bekleyecektir.

Kal - Bekle

Bu komutlarda daha farklı bir ses tonu kullanmalısınız. Otur, yat, yürü komutları sert ve otoriter bir tonda verilirken "KAL" komutu daha yavaş ve uzatılarak verilmelidir. Köpeği yanınıza oturtun. Avuç içiniz tam yüzüne bakacak şekilde elinizi ona doğru uzatın. Ani hareketlerden kaçınarak onu korkutmamaya özen gösterin. Eliniz hala yüzünün tam önünde iken biraz uzatarak "KAL" deyip yavaşça önüne geçin. Kayış dik olarak elinizde sizi takip etme eğilimine karşı hazır olmalıdır. Kalkarsa ses tonunuzu ayarlayarak "HAYIR, OTUR, BEKLE" komutlarını tekrarlayın.

Burada amaç köpeğinizi 5 - 10 saniye bekle pozisyonunda tutmaktır. Bu size önünden yanına veya yanından tekrar önüne geçmenize fırsat verecektir. Bunu başarınca onu ödüllendirmeyi unutmayın. Sonra süreyi kadameli olarak artırın. Fiziksel desteğiniz olmadan oturup beklemeye başladığında her seferinde uzun bir adım olmak üzere mesafenizi büyütün. Bu arada el hareketi ve sözel komutu vermeye devam edin. Böylece her ikisinin de kal demek olduğunu zaman içinde anlayacaktır.

Daha ciddi itaat eğitimleri için profesyonel eğitimcilerden yardım almalısınız. Bunun içinde köpeğinizin yaşının 6 ay civarında olması gerekir.

Hiç yorum yok: