23 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK EĞİTİMİ

KÖPEĞE CLICKER YÜKLEMEK
Cliker'ın, köpeğe şartlanmış pekiştirici olarak tanıtılması, yani köpeğin bu sese şartlanması gerekmektedir. Clicker eğitiminde buna "köpeğe clicker yükleme" denmektedir.
Cliker köpeğe klasik(Pavlovian) şartlandırması ile yüklenmektedir. Eğer pavlov'un köpeklerini hatırlarsak nasıl çan çalınıp sonra da köpeğe yiyecek veriliyorsa ve köpek çan sesine şartlanıyorsa aynı işlem clicker ile yapılır.
Önce clicker'a basılır ve ardından köpeğe yiyeceği verilir. Bu verilen yiyeceğe ingilizcede "treat" denilmektedir. Biz Türkçe de köpeğe verilen bu tür yiyeceğe ödül demekteyiz fakat treat ödül gibi düşünülmemelidir. (Treat'ın Türkçe karşılığı ikram etmek/zevk veren şeydir.) Treat birincil pekiştiricidir ve cliker yüklerken köpeğe ödül olarak verilmemektedir. Birincil pekiştiricinin köpek tarafından öğrenilmesine gerek yoktur çünkü o köpeğin zaten bildiği ve sevdiği bir yiyecektir. Clik sesi ise şartlandırılmış pekiştirici olduğundan cliker yüklemesi sırasında köpek tarafından öğrenilmektedir. Ne zamanki clicker yüklemesi biter, köpek clicker'ı şartlandırılmış pekiştirici olarak algılamaya başlar, o zaman click sesi bizim anladığımız anlamda ödül yerine geçebilir. Fakat click sesi ödülden ziyade bir işaretleyici, köpeğe iyi bir şey yaptığı anı bildiren bir sestir.
Clicker'ı köpeğe yüklemek(şartlandırmak) için köpeğin sevdiği bir yiyecek click sesinden hemen sonra verilir. Bu yiyecek köpek tarafından çok sevilmeli ve ağzında bekletmeden hemen yutacağı şekilde ufak ve yumuşak parçalar halinde olmalıdır. Ben genellikle suda haşlanmış tavuk göğsü, tavuk ciğeri ve karaciğer kullanıyorum, zaman zaman yumuşak kaşar, dil peyniri de kullanmaktayım.
Clicker'ı köpeğe yüklemek için bu yiyeceklerden birini hazırladıktan sonra belinizdeki çantaya koyun ve clicker'a bastıktan sonra köpeğin ağzına verin. Bu işlemi ilk önce ara vermeden peş peşe ve köpeğin hemen yanında bir müddet yapın. Daha sonra köpekten bir adım geri gidin ve aynı işleme devam edin köpeğin click sesinden sonra yiyeceği almak için size bir adım gelmesini sağlayın. Bu işlemleri yaparken cliker kullanan elinizi devamlı değiştirinki köpek hep aynı elinizden yiyecek almaya alışmasın.
Bu işlemlerden sonra sıra köpeğe cliker'ın yüklenip yüklenmediğini test etmeye gelir. Bunun için click sesinden sonra köpeğin tepkisini çok iyi izlemelisiniz. Cliker'a basınca her zaman yaptığınız gibi yiyeceği köpeğe uzatmayın ve köpeğin ağzını sesden hemen sonra elinize doğru uzatıp uzatmadığına dikkat edin. Eğer uzatmıyorsa evvelki işlemlere devam edin ve sonra tekrar aynı testi yapın. Köpek sesten sonra ağzını elinize doğru uzatıp yiyeceği arıyorsa bu defa köpeğin arkası size dönükken aynı işlemi yapın, sesi duyan köpeğin hemen size ve elinize doğru dönmesi lazımdır döndüğü anda cliker artık köpeğe yüklenmiştir ve eğitimin ileriki safhalarına geçebilirsiniz.

http://www.pozitifkopek.com/clickeryukle.html

Hiç yorum yok: