14 Temmuz 2008 Pazartesi

BASINDAN " HASTA BAKICI GOLDEN RETRIEVER "


Köpegi Robot onun hasta bakicisi oldu

Fransa''da yasayan 6 yasindaki Alexis Martin, tekerlekli sandalyeye bagimli durumda. Ancak annesinin moral olsun diye aldigi köpek, küçük çocugun tüm hayatini degistirdi Özel yetistirilmis bir köpek olan Robot, Alexis''i uyandiriyor, onu okula götürüyor, hatta sinifta bile yaninda oturuyor. Robot, hem Alexis''in hem de ailesinin moral kaynagi oldu

TEKERLEKLI sandalyeye mahkum olmak, özellikle de arkadaslariyla kosup oynamak isteyen küçük bir çocuk için dünyanin en zor seyi. Her yil dünyada binlerce çocuk tekerlekli sandalyeye mahkum oluyor ve çevresi tarafindan yeterli derecede sevgi ve destek göremedigi için sosyallesemiyor, toplumdan uzaklasiyor. Fakat genetik bir kas rahatsizligi yüzünden bacaklarini kullanamayan Alexis Martin, kendisiyle ayni kaderi yasayan diger çocuklardan daha sansli. Fransa''da yasayan Alexis, kullanamadigi bacaklarinin acisini, bir senedir kendisine evde, çocuk parkinda, sokakta, hatta okulda eslik eden köpegi Robot sayesinde asmayi basardi. 6 yasindaki küçük çocuk, Golden Retriever cinsi köpegi sayesinde yasadigi acilari da sikintilari da unutmayi basardi.

MORAL OLSUN DIYE ALDI
FRANSA''DA yayinlan haftalik dergi Paris Match''ta yayinlanan haberde, Alexis''in köpegi Robot''la birlikte geçen hayati anlatiliyor. Dergiye konusan Alexis''in annesi Christele Martin, oglunun asla yürüyemeyecegini duydugu zaman göz yaslarina hakim olamadigini söylüyor. "Doktor, Alexis''i kontrol ettikten hemen sonra bana oglumun asla yürüyemeyecegini söyledi. Belden asagisinda bulunan kaslari asla kullanamayacakti. Bir anne için bunu duydugu andan daha aci bir an olamaz" diyerek o günleri anlatan ve Alexis için kurdugu hayallerin bir anda yikildigini belirten Christele, yasadigi bu sokun ardindan tekrar kendisine gelmesinin biraz zaman aldigini söylüyor. "Yikilmistim. Ama çok kisa bir süre içinde kendime gelmem gerekiyordu. Çünkü eger ben yikilirsam, herkes yikilirdi. Bunun oglumun gelecegi için olmamasi gerekiyordu" diye konusuyor. Anne, oglunun hastaligini ögrenmesinin ardindan, Alexis''e moral kaynagi olsun diye köpegi Robot''u satin aldi.

DÖNÜM NOKTASI OLDU
ROBOT''UN evlerine gelisi Christele, Alexis ve 3 yasindaki Amandine için tam bir dönüm noktasi oldu. Aile kisa sürede bu hastaligin aci gerçegiyle daha rahat yüzlesmeyi basardi. Christele, "Oglumun hastaligini hepimiz neredeyse unuttuk. O zeki, hem de yasitlarindan daha zeki bir çocuktu. Bu yüzden okula gitmesinde hiçbir sakinca görmedim. Özellikle de yaninda Robot varken" diyerek 3 yasindaki Robot''un ailenin hem hastaliga, hem de hastalik sonrasi hayata bakis açisini degistirdigini söylüyor. 53 komutu anlayip, söylenenleri yapan ve dünya çapinda özellikle engelli insanlara tavsiye edilen Golden Retriever cinsi olan Robot, Alexis için tam bir arkadas. Sabah 07.15''te Alexis''i yatagindan o kaldiriyor. Annesi, Alexis''i okula gitmek için hazirlarken yaninda bekliyor. Daha sonra Alexis, kahvaltisini yaparken onunla çizgi filmleri izliyor. Sonra da onunla okula gidiyor.

OKULDA DA YANINDA
OKULDA Alexis''in sinifinda bütün günü yaninda geçiren Robot, onun yardima ihtiyaci oldugu zamanlarda destek oluyor. Kalemini düsürürse ona bulup geri getiriyor. Arkadaslariyla oynarken onun kendini tek basina hissetmesine engel oluyor. Bütün bunlari bir arkadas gibi yapan ''kader arkadasi köpek'' asla Alexis''in yanindan ayrilmiyor. Bu da Alexis''in en çok ihtiyaç duydugu seyi, yani sürekli ilgi ve bakimi sagliyor. Küçük bir çocuk, özellikle de o yasta tekerlekli sandalyeye mahkum olan bir çocuk için en zor sey çevresinin tepkisi. Robot sadece varligiyla bile olasi tepkileri yumusatiyor.

TÜM AILEYI MUTLU ETTI
LAVAL yakinlarinda bulunan Saint Bokuluna giden Alexis, Robot sayesinde okulun en çok sevilen ve aranan yüzleri arasina girmis bile. Kimse okulda Alexis''e sorgulayan gözlerle bakmiyor. Alexis''in ögretmeni Monique Douillet de, "Alex''in varligi sinifa bir zenginlik getirdi. Çocuklara da büyük bir ders oldu. Hepimiz kitaplarda okunarak alinamayacak bir ders aldik" diyerek Alexis''i köpegi Robot''un sinifta bulunmasini desteklediklerini söylüyor. Anne Christele Martin, Robot''un sadece Alexis''in okul yasamina degil ev yasamina da iyi geldigini düsünüyor. Alexis''in hastaligini onlara tek hatirlatan seyin haftada iki kez hastanede kontrol edilmesi oldugunu söyleyen Christele, "Oglumun durumundaki herkese böyle bir arkadas gerekli diye düsünüyorum" yorumunu yapiyor.

Hiç yorum yok: