21 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK BAKIMI "KENELERLE MÜCADELE "

Virüslü kenelerin soyunu radyasyon kurutacak
Ankara (AA)- Ankara Üniversitesi (A.Ü) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) iş birliğinde yürütülen projeyle, virüslü kenelerin soyu radyasyonla kurutulacak.

Araştırmada, laboratuvarda yetiştirilen ve radyasyonla kısırlaştırılan erkek keneler, doğaya salınarak, dişileri döllemeleri sağlanacak. Döllenen larvaların çok azı canlı kaldığı ve bunlar da kısa süre yaşayabildiği için virüslü keneler zamanla yok olacak. AÜ Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Zafer
Karaer, projenin AÜ ile TAEK işbirliğinde yaklaşık 2 yıl önce başlatıldığını belirterek, daha önce başka ülkelerde gerçekleştirilen çalışmanın, Türkiye'de ilk kez uygulandığını bildirdi.

Projede, laboratuvar ortamında deney hayvanı olarak üretilen erkek keneleri kullandıklarını anlatan Karaer, bu keneleri belirli dozlarda radyasyonla ışınladıklarını kaydetti. Karaer, laboratuvar şartlarında gerçekleştirilen bu işlemlerin ardından erkek kenelerin dişileri döllemesini sağladıklarını söyledi.

-''DOĞADAKİ ERKEKLERLE REKABET EDEBİLECEKLER''-

Laboratuvarda döllenen dişilerin yumurtalarını incelediklerini kaydeden Karaer, yumurtalardan çıkan kenelerin sayısı, yaşam süreleri gibi verileri değerlendirdiklerini söyledi. Normal erkek keneler ile radyasyonla ışınlanmış erkek kenelerin dişilerle çiftleşme farklılıkları ve rekabet durumlarını da incelediklerini bildiren Karaer, şöyle konuştu:

''Çünkü doğadaki erkekler dişilerle çiftleşmede daha avantajlı durumdadır. Doğadakilerin rekabet gücünü, çiftleşmesini engellemek için yöntemler bulduk,rekabet edebilecek erkekler yetiştirdik. Sonuçlar memnuniyet verici. Ama zaten tamamen yumurtadan larva çıkmaması bir şey yok. Radyasyonun dozunu artırınca doğadakilerle rekabet gücü çok azalır. Radyasyonunun dozunu çok iyi ayarlamak lazım. Buna bağlı olarak da bazı dozlarda hem rekabet gücüne sahip, hem de yumurta vermemesi veya yumurtadan larva çıkmaması değil bizim tezimiz. O zaman şansımız da olmazdı. Çünkü bu tür, doğada rekabet edemiyordu.''

Karaer, radyasyonla ışınlanmış kenelerin döllediği yumurtalardan çok azının canlı olduğunu bildirerek, ''Az miktarda larva çıkıyor. Bu larvaların da yaşam süresi diğerlerine göre daha kısa süreli oluyor. Burada bu tür avantajlar var. Sonuçları daha kesin belirlenmedi. Fakat bugüne kadar elde etmiş olduğumuz sonuçlar müspet'' diye konuştu.

Hiç yorum yok: