17 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI " OYUNLAR "

Köpeğinizle Eğlenceli ve Kolay Oyunlar...


Birçok köpek evin içerisinde sürekli yaramazlık yapar. Ancak bazıları genç olmalarına rağmen, eskisi kadar hayat dolu olmayabilir. Onların mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlamak aslında zor değil. Evde ve dışarıda rahatça oynayabileceğiniz, birkaç kolay oyunla dostunuzun keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz!

Dostunuzun mutlu olması, her gün düzenli saatlerde yürüyüşe çıkmakla başlar. Hem vücudu dinç kalır hem de koku, ses ve görüntü gibi değişik çevre eklentileriyle karşılaşır. Ayrıca başka köpeklerle buluşma fırsatı bulur. Düzenli yürüyüş gibi, başka köpeklerle oynaması da köpeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Çünkü başka köpeklerle beraber geçirilecek zaman sosyalleşmesini sağlarken, davranış bozukluğu ve agresiflik gibi problemleri de önler. Diğer köpeklerle oynadığı zamanlar dışında, günlük yürüyüşlerinizi de zevkli oyunlarla küçük eğlencelere dönüştürebilirsiniz. Deneyin ve zekasını kullanmaya bayılan dostunuzun neler yapabileceğini görün!

İlk olarak, ona evin içerisinde bir takım oyunları öğretmelisiniz çünkü dışarıdaki çevresel etkenler, hiçbir oyunu bilmeyen dostunuzun konsantrasyonunu bozacaktır. Başlangıç olarak, oyunları ona evde öğretmeyi denerseniz tüm dikkatini size verecek ve daha hızlı öğrenecektir.

O, oyunları iyice öğrendikten sonra, eğlencenizi dışarıya da taşıyabilirsiniz.

Ev İçin Oyunlar

Saklambaç

Bu oyunla, hem dostunuzu meşgul etmiş hem de onun oyuncaklarını aramaktan kurtulmuş olursunuz. Dostunuza saklambaç oyununun öğretmek için, ilk olarak ona sevdiği bir mama parçasını koklatın. Sonra da birkaç kere bu mamayı onun gördüğü bir yere saklayın. Tabi ki, dostunuz mamayı hemen bulacak ve zevkle midesine indirecektir. Sakladığınız mamayı bulduğu için, onu bolca övmeyi unutmayın.

Bu hareketi birkaç kez tekrarladıktan sonra, mamayı bir oyuncağı ile değiştirin. Oyuncağını koklatın, dostunuzun görebileceği bir yere saklayın ve oyuncağının adını kullanarak onu bulmasını emredin. Bulduğu anda, ona bir ödül ve kocaman bir övgü verin. Gösterdiğiniz olumlu tepkiden dolayı, doğru yaptığını ve ardından ödül alacağını anlayacaktır.

Bu hareketleri birkaç kez ardı ardına yaptıktan sonra, artık oyuncağını koklatıp, dostunuzun göremeyeceği bir yere saklayabilirsiniz. Oyuncağının adını söyleyerek bulmasını emrettiğinizde, hemen aramaya başlayacaktır.

Saklambaç oyununu değişik oyuncaklarla oynarsanız, dostunuz birkaç hafta içerisinde bütün oyuncaklarının isimlerini öğrenmiş olacaktır. Artık, sadece oyuncağın adını söylemeniz yeterli olacak. Dostunuz hemen onu aramaya çıkacaktır.

Oyuncakları Toplama

Köpeğinizin, oyuncaklarını bir kutuya toplamasını istemez misiniz? Tabi ki istersiniz! Çünkü bu sayede, dostunuz hem bu işi sizin omuzlarınızdan alacak hem de kendi kendine iyi vakit geçirecek.

Köpeğinize oyuncaklarını toplamasını öğretebilmeniz için, üstü açık bir oyuncak kutusuna sahip olmanız ve bu kutunun daima aynı yerde durması gerekir. Her şey tamamsa eğitime başlayabilirsiniz. Oyuncakları alın ve odanın değişik yerlerine dağıttıktan sonra, dostunuzun bir tanesini ağzına almasını sağlayın ve kutunun arkasına geçin. Bir elinizi, tam kutunun üzerine tutun. Diğer elinizde ödül mamasını saklayın. Dostunuza, oyuncağı size getirmesini söyleyin. Dostunuzun her oyuncağının bir ismi olması ve bu hareketi yaparken oyuncaklarının isimlerini kullanmanız önemlidir. Köpeğiniz oyuncağı size getirene kadar buna devam etmelisiniz. Oyuncağını getirdiğinde, kutunun üzerinde duran elinize oyuncağını bırakmasını söyleyin. Ancak oyuncağı ağzından almayın, o elinize bırakmalı. Bıraktığında ise elinizi hızla ters çevirip, oyuncağın kutuya düşmesini sağlayın ve köpeğinizi bolca övün.

Eğer dostunuz oyuncağını bırakmıyorsa, ona bir ödül ikram edin ve bu sırada oyuncağının kutuya düşmesini sağlayın.

Bu oyunu bütün oyuncaklarla yeteri kadar oynarsanız, birkaç hafta sonra dostunuz oyuncaklarını kendiliğinden toplamaya başlayacaktır. Çünkü bunun bir oyun olduğunu düşünecektir.

Dostunuzun çok fazla oyuncağı yoksa üzülmeyin. Evinizde kullanmadığınız ve köpeğinizin oyuncağı olabilecek o kadar çok eşyanız var ki! Eski ve kullanmadığınız çorapları bir diğerinin içine koyup ağzını bağlayabilir, düğme ve fermuar gibi keskin materyallerini çıkarttıktan sonra, eski pantolonlarınızın paçalarını düğüm yapabilirsiniz. Ya da eski bir havluya düğüm atıp, eğlenceli oyuncaklar yaratabilirsiniz. Önemli olan, dostunuzun yaptığınız bu oyuncakların ona ait olduğunu anlamasıdır. Bunun için de oyuncakları, daima oyuncak kutusunda tutmalısınız. Köpeğinizin diğer çorap ve havlularınızı da oyuncağı sanarak sürekli onlarla oynamasını istemezsiniz değil mi?

Agility oyunları

Profesyonel eğitimcilerin köpeklere öğrettikleri “agility oyunları”nı siz de evinizde köpeğinize öğretebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ise hayal gücünüz. Örneğin, engelli koşu için iki tane saksı, kova veya sandalye üzerine bir tahta yerleştirebilirsiniz. Veya diz üstü çökerek, bir bacağınızı 90 derece oluşturacak şekilde koyabilir, köpeğinizi dizinizin üzerinden atlatabilirsiniz. Dostunuza bir slalom koşu sahası yaratmak içinse birkaç sandalyeyi, sıralı bir şekilde dizmeniz yeterli olacaktır.

Köpeğinize bu oyunları öğretmek hiç de zor değildir. Oyunu henüz bilmediği için, oyunun adını söyledikten hemen sonra, izlemesi gereken yolu ona göstermelisiniz. Elinize bir ödül maması alın ve köpeğinizin koşacağı yolu ona gösterin. Yani, elinizi engelin üzerinden veya sandalyelerin arasından götürün. Köpeğiniz ödülü takip edecek ve dolayısıyla doğru yoldan gidecektir. Bir turu başarıyla tamamladığında, ona ödülü verin ve bu zeki dostu övgüye boğun. Bunu birkaç kere tekrarladıktan sonra, köpeğiniz ondan ne istediğinizi anlayacaktır. Artık ikinci aşamaya geçerek, ödül olmadan, sadece elinizle yolu gösterin ve en sonunda ona ödülü verin.

Tabi ki, her köpek bu kadar hızlı öğrenemeyebilir. Fakat biraz sabır ve çok sayıda deneme, sizi başarıya ulaştıracaktır. Dostunuz bu oyunu iyice öğrendikten sonra, secde oyunun adını söylemeniz yeterli olacak ve sadık arkadaşınız ona öğrettiğiniz yoldan koşacak, hazırladığınız engellerden atlayacaktır. Unutmayın, başarılı bir turdan sonra, ödül mama ile gururunu okşamanız bu oyundan daima keyif almasını sağlayacaktır. Dostunuzun sandalye gibi bir engele doğru koşup, etrafından dönüp size geri gelmesi de eğlenceli bir oyundur. Bunun için köpeğinizle birlikte, bir sandalyeden 2 – 3 metre uzaklıkta durmalısınız. Daha sonra, bu oyuna ait olacak bir el işareti yapın ve elinizdeki ödül maması ile ona izlemesi gereken yolu gösterin. Yukarıda anlattığımız gibi, bunu sabırla, yeteri kadar denerseniz, köpeğiniz el işaretiniz üzerine sandalyeye koşmaya başlayacaktır.

Dostunuzla tahterevalli oynamak istiyorsanız, bir odun parçası üzerine tahta koyun. Tahta ne kadar uzun ise, köpeğiniz için bu oyun o kadar kolay olacaktır. Çünkü uzun bir tahta daha geç devrilir. Şimdi elinize bir ödül maması alın ve köpeğinizin elinizi takip etmesini sağlayın. Dostunuzu bu şekilde tahtanın üzerine götürün ve ortasında bekletin. Korkmaması için, onu bu oyuna yavaşça alıştırmalısınız. Bu yüzden ilk denemesinde tahtadan atlamamasını sağlayın ve elinizle yavaşça tahtayı devirin. Tahta devrildikten sonra, köpeğiniz tahtayı aşağıya doğru takip etmelidir. Başarılı bir turdan sonra, elinizdeki ödülü gerçekten hak etmiş demektir!

Sokak Eğlenceleri

Köpeğinizi tasmalı veya tasmasız, nasıl gezdiriyorsanız gezdirin, onunla dışarıda da oyun oynarsanız yürüyüşlerden daha fazla keyif alacaktır. Üstelik bunun güzel bir etkisi de vardır! Her an onunla oyun oynayabileceğinizi bildiği için, sizi yakından takip eder ve dolayısıyla sizden fazla uzaklaşmaz. Emin olun, bu küçük deha hiçbir oyunu kaçırmak istemeyecektir!

Ormanda Agility Oyunları

Evde kova ve tahtalarla yarattığınız bu oyunları, ormanda daha kolay oynayabilirsiniz. Örneğin, yerde duran kütüklerin üzerinden köpeğinizle beraber atlayın! Bir süre sonra, sadece sizin bir emrinizle bunu kendi kendine, üstelik zevkle yapacaktır. Ya da dostunuzu düz bir yolda değil, kütüklerin üzerinde gezdirin! Köpeğiniz bu şekilde, hem dar bir yoldan yürümek hem de dengesini korumak zorundadır, bu da onun hoşuna gidecektir. Onu ödül ile teşvik ederseniz, kısa bir süre sonra kendi kendine kütüklerin üzerinde gezecektir. Neticede kütüğün sonunda ödül var!

Sandalye oyununu da dışarıda oynayabilirsiniz. Parkta bir çöp kutusu olsun veya ormanda bir ağaç… Dostunuz sandalye oyununu öğrenince, ona bu oyunu bir ağaç ile oynayacağınızı gösterdikten sonra, ne yapması gerektiğini hemen anlayacaktır.

Piknik

Köpeğinize mamasını, her zaman mama kabında vermek zorunda değilsiniz. Arada bir, avlanma içgüdüsünü yaşamasına izin verin! Sabah ona mama vermektense, mama parçalarını çimenlerin üzerine dağıtarak ikram edin. Dostunuz mamaları “zevkle” bulacaktır. Mama kabındayken birkaç saniyede biten yemek, bu şekilde hem bir ziyafete dönüşür hem de dostunuzun konsantrasyonunu ve koklama duyusunu güçlendirir. Uzun araba yolculukları sırasında verdiğiniz molalarda bun kolayca uygulayıp, köpeğiniz için hoş bir değişiklik yapabilirsiniz.

Saklambaç

Dostunuzun bir oyuncağını saklamak yerine, dışarı çıktığınızda siz saklanın! Arada sırada, bir köşenin veya ağacın arkasına saklanıp köpeğinizi çağırın. Hiç merak etmeyin, sizi göremediği anda hemen aramaya başlayacak ve bulacaktır. Siz bulduğu anda, ona sevindiğinizi belli edin ve onu övün. O, yaptığının doğru olduğunu ve sizi mutlu ettiğini anlayacaktır. Unutmayın, dostunuzun tek bir hedefi var, sizi mutlu etmek! Mutlu da olacaksınız, çünkü dostunuz artık sizden fazla uzaklaşmayacak. Sonuçta, gözlerini arada bir ortadan kaybolan sahibinden ayırmaya niyeti olmayacaktır!

Oyunun da Kuralı Var!

Köpeğinizle oynayacağınız bütün oyunlarda, izlemeniz ve asla aklınızdan çıkarmamanız gereken birkaç kural vardır. Oyunu daima siz başlatmalısınız ve siz bitirmelisiniz. Çünkü köpeğinize göre, oyunu başlatan ve bitiren kişi sürü başı olur ve o, doğası gereği sürü başına boyun eğer. Dostunuz, sürü başının siz olduğunu anlamalıdır.

Oyunu başlatmak, topu atmak veya oyuncağı saklamak değildir. Ağzında topuyla veya oyuncağıyla size gelmesi, oyunu başlatmak demektir. Bu nedenle, dostunuzun arzusunu asla hemen yerine getirmemelisiniz. Onunla konuşarak, onun ne istediğini anlamış gibi yapın. Birkaç dakika sonra, oyuncağı elinize alın ve köpeğinizi oyuna dahil edin. Bu şekilde, oyunu siz başlatmış olursunuz. Merak etmeyin, şu anda onunla oyun oynuyor olmanız ile birkaç dakika önceki hareketleri arasında bağlantı kuramaz.

Diğer yandan, oyunu bitirme zamanı da çok önemlidir. Köpeğiniz hala zevkle oyun oynarken bitirmelisiniz. O sıkıldığında oyunu bitirirseniz, oyunu hem köpeğiniz bitirmiş olacaktır hem de ileride bu oyundan fazla keyif almayacaktır. Bu nedenle, dostunuz bir oyuna şevkle katılmıyorsa, bunu devam ettirmek yerine hemen başka bir oyuna geçmeniz daha doğru olur.

Köpeğiniz oyun sırasında bir şeyleri yanlış yapıyor ve sizi dinlemiyorsa ona bağırmayın ya da ceza vermeyin. Sadece görmezlikten gelin. Size agresif davranırsa, kötü niyetle hırlarsa veya üstünlüğünü sergilemeye kalkarsa, oyunu anında kesip ondan uzaklaşın. Böylece hem istemeden de olsa size zarar vermemiş olur, hem de ters bir hareket yaptığı anda oyunu bitireceğinizi anlar. Köpeğiniz doğru bir hareket yaptığında ise onu bolca övmelisiniz. Yani, dostunuzun yanlış hareketlerini görmezden gelirken, doğru davranışlarını ödüllendirin. Ayrıca sadık dostunuz yemek yedikten sonra, 1 – 2 saat onunla oyun oynamanız gerektiğini de unutmayın, aksi takdirde köpeğinizde mide dönmesi meydana gelebilir.

Macera Heyecanı

Evde ya da parkta, köpeğinizle her an oyun oynamak istemeyebilirsiniz, zaten bunu sürekli yapmak zorunda da değilsiniz. Önemli olan, dostunuz için küçük değişiklikler yaratmanızdır. Siziz için normal olan birçok iş, köpeğiniz için büyük bir maceradır. Örneğin, alışverişe çıkmanız, lokantada yemek yemeniz veya her zaman kullanmadığınız farklı sokaklarda yürüyüş yapmanız. Bunları köpeğinizle beraber yapın! Vapura binmek veya havaalanına yapılan bir yolculuk da dostunuz için güzel bir değişiklik olacaktır. Emin olun, o bundan çok büyük zevk alacaktır.

Dostunuzu küçüklüğünde bu tür gezilere alıştırdıysanız, hiç korkmayacaktır. Alıştırmadıysanız, ilk başta onu fazla yormamanız ve gezilerinizi kısa tutmanız gerekir. Çok sayıda insan, yeni kokular ve kaygan zeminler, zamanının çoğunu evinizin salonunda geçiren dostunuz için yeni ve heyecanlı mücadelelerdir!

Alışverişe dostunuzla beraber çıkmak isterseniz, başlangıçta kalabalık saatlerde değil, dükkanların ve sokakların sakin olduğu zamanları tercih edin. Yanınızda daima ödül maması bulundurun, köpeğiniz doğru bir hareket yaptığında veya uslu durduğunda onu ödüllendirmeyi de unutmayın.

Kesinlikle yapmamanız gereken tek bir şey var; heyecanlandığında veya korktuğunda, onu güzel sözlerle sakinleştirmeyi denemeyin. Bu gibi hareketlerle, korkmak ve paniklemekle aslında doğru tepki verdiğini düşünmesini sağlarsınız. Sadece sakin olun ve hiç tepki vermeyin. O sizden güç alsın ve sizin ilgisizliğinizden korkacak bir şey olmadığını anlasın! Zaten o zamanla her şeye alışacaktır.

Unutmayın, her yere götürebileceğiniz bir köpek, hem çok “pratiktir” hem de aranızdaki bağın güçlü olduğunu gösterir. Bu da sizi gerçek bir “sürü başı” olarak kabul ettiği ve her sözünüze, her hareketinize koşulsuz güvendiği anlamına gelir.

Regina RÖTTGEN/Zoolistan/ Temmuz 2005

Hiç yorum yok: