4 Temmuz 2008 Cuma

KÖPEK BAKIMI

Egzersiz

Köpekler için de, aynı insanlar için olduğu gibi, kilolarının kontrolü ve kalp, akciğer ve kas dokularının sağlığının devam etmesi için, egzersizler gerekli ve faydalıdır. Köpeğinizle egzersiz yaparken, onun ihtiyaçlarını ve o anki fiziksel kondisyonunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Sakin yürüyüşler yaşlı bir köpek için en iyi seçenek olabilecekken, genç bir köpeğin sıkı bir egzersiz programı için bol bol enerjisi vardır.

Eğer köpeğinizin harcayabileceği enerji sizinkinden daha fazla ise ona top veya frizbi yakalamayı öğretebilirsiniz. Bu aktivite sizin için de onun için de en uygunu olacaktır. Köpeğinize tasma takmanız, yürürken ya da koşarken size kontrol gücü verir. Köpeğinizi gezdirirken, ona yanınızda yürümeyi öğretin; bu onu kontrol etmeye yardımcı olur ve köpeğinizin çocukların ya da büyüklerin üzerine saldırmasını belki de onları yaralamasını engeller. Doğru bir eğitim, köpeğinizin diğer köpeklerin üzerine atlamasını da engeller.

Eğer egzersizleri gece saatlerinde dışarıda yapacaksanız, ışığı yansıtıcı bir boyunluk ve açık renkli bir tasma takın, böylece diğer insanları uyarmış olursunuz. Siz de beyaz ya da açık renk bir kıyafet giyin.

Köpeğinize beslenmenin hemen öncesinde ya da sonrasında egzersiz yaptırmaktan kaçının. Bu durum mide bulantılarına yol açabilir. Egzersizden önce ve hemen sonra ona az miktarlarda su verin.

Köpeğinize egzersiz yaptıracaksanız hava şartlarını da dikkate almalısınız. Köpekler de aynı insanlar gibi aşırı soğuk ve de sıcaktan etkilenirler. Unutmayın ki yaz sıcağında köpeğinizin ayakları sıcak asfaltta zarar görebilir. Köpeğinizin ayaklarında otlar, dikenler, taş parçaları, kar veya buz olup olmadığını kontrol etmeli ve eğer varsa bunları derhal temizlemelisiniz. Kısa ve düz-ince tüyleri olan köpekler soğuk havalarda dışarı çıkarken ısınmak için bir ceket ya da hırkaya ihtiyaç duyabilirler.

Obezite, köpeklerde sık görülen bir beslenme bozukluğudur. Araştırmalar göstermektedir ki veteriner kliniklerine gelen köpeklerin ortalama %25’i aşırı kiloludur. Fazla kilolar köpeğinizde, kalp-damar, solonum ve iskelet sistemi hastalıkları açısından risk oluşturur. Obezitenin belirtilerini anlamak ve buna karşı doğru davranışlar sergileyebilmek çok önemlidir. Ama daha da önemli olan, en başından köpeğinizin kondisyonunu nasıl koruyabileceğinizi bilmeniz ve obeziteyi daha başlamadan engelleyebilmenizdir. Altta yatan faktör ne olursa olsun, bütün hayvanlarda obezitenin nedeni enerji fazlalığıdır. Köpeğiniz ne kadar çok egzersiz yaparsa, o kadar çok kalori yakar ve de o kadar az yağ birikir. Köpeğinize ne kadar mama vereceğinize karar verirken, onun ne kadar hareketli olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.

köpeklerinizde kilo kontrolünde en doğru yaklaşım, aşırı kilo alımını engellemektir. Eğer fazla kilo almışsa bunları vermesi çok daha zor olacaktır. Aşırı kilolu olan ya da aşırı kilo alma riski bulunan köpekler için aşağıdaki öneriler etkili olacaktır:

Ona yemek artıklarını vermeyin. Bu tür yemekler genellikle aşırı yağlı ve kalorilidir; aşırı kilo alımına sebep olabilirler
Kullanmakta olduğu complete ve balanced (tam ve dengeli) mamasının miktarını azaltın. köpeğinizin ne kadar mama yediğini ölçmek en doğrusu olacaktır. Böylece yediği mama miktarını sabit tutabilirsiniz ve tabağına biraz daha mama koyma yönündeki eğiliminizi kontrol etmiş olursunuz.
Köpeğinizin egzersiz miktarını arttırın. Onunla daha fazla yürüyün ve oynayın.
Daha düşük kalorili ya da hafif mamaya geçmeyi düşünebilirsiniz. Bu ürünler genellikle daha az yağ içerirler ve lif bakımından daha zengindirler. Böylece köpeğinize alıştığı porsiyonu sunarsınız ancak aldığı kalori miktarını azaltmış olursunuz.
Herhangi bir diyet programını uygulamaya başlamadan önce bir veterinere danışın.
Veteriner köpeğinize uygun bir kilo verme programı hazırlayacak, spesifik problemleri tanımlayabilmenize yardımcı olacak ve de size alternatifler sunabilecektir. köpeğinizin periyodik olarak tartılması da gelişimi görmek açısından faydalı olacaktır.

Eğer köpeğinizin önceden sağlık problemleri olduysa, bir egzersiz programı hazırlarken de veterinerinize birlikte çalışmalısınız. Eğer egzersizler köpeğinizi zayıf düşürüyor ya da çabucak yoruyorsa, veterinerinize danışın. Hangi egzersiz programını izliyor olursanız olun, unutmayın ki köpeğiniz sizinle vakit geçirmeyi çok sever ve bu vakitleri özel hale getirmek de sizin elinizdedir.
http://www.1stchoice.web.tr

Hiç yorum yok: