16 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK EĞİTİMİ " ARABA EĞİTİMİ "

Köpeklere Araba Eğitimi...


Arabaya binmek söz konusu olunca, köpeklerde davranış bozuklukları görülmesi gayet normaldir. Sevimli dostunuza korkacak hiçbir neden olmadığını, arabanın huzurlu ve güvenilir bir yer olduğunu anlatmalısınız. Peki nasıl?

Birçok köpek, arabaya binmeyi veteriner hekime ve dolayısıyla, hiç hoşuna gitmeyen bir yere gitmekle ya da bir önceki arabaya binişinde yaşadığı huzursuz, mide bulantılı durumla özdeşleştirir. Dostunuzu yeniden arabaya alıştırmaktan başka çareniz yok demektir.

Arabaya alıştırmak

Araba denen mekânın, köpeğe yeniden tanıtılması ve köpeğin arabaya alıştırılması yavaş yavaş; sevimli dostunuza zaman tanıyarak ve stressiz bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Sevimli dostunuzun araba eğitimine, önce sadece onunla birlikte arabanın içinde oturmakla başlayın. Hiçbir yere gitmeyin, hatta motoru bile çalıştırmayın, sadece arabada elinize bir kitap alarak ya da radyoda müzik dinleyerek, sevimli dostunuzla birlikte olmanın tadını çıkartın. Böyle geçireceğiniz birkaç denemeden sonra, dostunuz korkulacak hiçbir şey olmadığını ve midesinin de bulanmadığını fark edecektir. Bu alıştırmalara, köpeğiniz kendini arabada tamamen rahat hissedip, korkularını üzerinden atana kadar devam edin.

Midesi bulanıyorsa

Eğer köpeğiniz kendini hasta hissederse bu, arabada kalma periyodunuzun ona çok uzun geldiği anlamına gelir. Alıştırma programına yeniden, en baştan başlayın ama bu kez, arabada geçirdiğiniz zaman aralıklarını daha kısa tutun. Köpeğinizin bu duruma alıştığını ve kendini rahat hissettiğini anladığınız an, programda minik bir ilerleme kaydedin ve motoru çalıştırın. Dostunuz bu yeni duruma da alıştıktan sonra, apartmanınızın etrafında küçük bir deneme gezintisine çıkabilirsiniz. Köpeğiniz kendini gün geçtikçe daha rahat hissedecek ve bu rahatlama noktalarını takiben, siz de daha uzun mesafelerde gezintilere çıkabileceksiniz.

Araba yolculuğu zevkli olsun

Bu gezintiler esnasında, köpeğinizin eğlenebileceği mekânlara girmeye de özen gösterin. Örneğin: köpeğinizin dolaşmaktan hoşlandığı bir parka, kumsala ya da görmekten hoşlandığı bir arkadaşınızın evine gidebilirsiniz. Köpeğinizin bu araba seyahatini sevdiği olaylarla, eğlence ve ödülle özdeşleştirmesini sağlayın. Ama çok dikkat etmeniz gereken bir şey var! Sakın, tüm bu alıştırma programı esnasında köpeğinize zorla bir şey yaptırmaya kalkmayın veya acele etmeyin. Yoksa ilerlediğiniz noktadan iki basamak geriye gitmek zorunda kalır ve her şeye baştan başlarsınız.

Bazı durumlarda, sevimli dostunuz bu araba gezintilerini kendisini çok sevindiren olaylarla birleştirir ve bu da her arabaya binişinde, aşırı derecede heyecanlanmasına sebep olur. Bu sorunu halletmek içinse dostunuzu kısa araba gezilerine çıkartın ama bu kez, gezinin sonunu plajda ya da parkta bitirmeden eve geri dönün. Sevimli dostunuz bu son eğitimden de başarılı bir biçimde geçerse; artık dünyanın en rahat köpek sahiplerinden birisiniz demektir. Tatile gitmek, ziyaretlere gitmek, hatta taşınmak; kısaca daha önce sizin için kabus olan “yolculuk” kavramıyla bağlantılı her şeyi halletmeyi başardınız. Artık tek yapmanız gereken arabanıza yeterli benzini koyup sevimli dostunuzla beraber yollara düşmek.

Sevimli dostunuzla beraber keyifli sürüşler!

Meltem UÇAR/Zoolistan/Ekim 2006

Hiç yorum yok: