15 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

KÖPEK EĞİTİMİNDE NEREDEYİZ?

Ülkemizdeki köpek eğitiminin durumunu ve hayvan sahiplerinin eğitime bakışı, ve köpek eğitimcileri hakkında bir fikir sahibi olabilmek için PRO PLAN tarafından düzenlenen KÖPEK EĞİTİMİ anketi :

Cinsiyet:
Yapılan ankete 169 köpek sahibi katılmış olup, bu katılımın % 56’sını erkek köpekler, %44’ ünü dişi köpekler oluşturmaktadır.

Yaş:
Köpeklerin yaş ortalaması değerlendirildiğinde büyük çoğunluğun % 60 oy oranı ile yetişkin köpek (1-7 yaş arası) sınıfına girdiği, yavru köpek (0-1 yaş arası) oranının % 29, yaşlı köpek (7 yaş ve üstü) oranının ise % 11 olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yetişkin köpekler için ortaya çıkan sonuçları açacak olursak;

1-3 yaş; % 43
4-7 yaş; % 16 olarak gözlenmekte ve aslında genç köpek nüfusunun (0-3 yaş arası) ankete katılan köpeklerin büyük bir bölümünü kapsadığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Irk:
Anketimize katılanların % 75'i ırk köpeğe sahip olmakla birlikte bu köpeklerin %77'si iri ırk köpeklerdir. Bu rakamlar ile Türkiye'deki köpek sahiplerinin çoğunlukla iri ırk köpekleri tercih ettiği sonucuna varabiliriz. Anket sonucu ortaya çıkan tercih sıralaması şu şekildedir:

Golden Retriever % 24
Cocker Spaniel % 11
German Shepherd % 9
Rottweiler % 8
Labrador Retriever % 8 oy oranı ile köpek sahipleri tarafından en çok tercih edilen başlıca köpek ırklarını oluşturmaktadır.

Sahiplenme:

alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5223164457888244082" />

Tablodan da anlaşılabileceği gibi köpek sahiplerinin büyük çoğunluğu köpeğini arkadaş veya tanıdıktan sahiplenmiş olup, bu yüzdeler içersinde barınak ve sokaktan sahiplenilen köpeklerin % 15’i bulması sahipsiz / evsiz köpek yüzdesinin de giderek azalabileceğini göstermektedir.

Eğitim:

Köpek eğitiminin genel durumuna bakacak olursak, ankete katılan köpek sahiplerinin % 57’sinin köpeğinin eğitimli olduğu gözlenmekte, bu sayede asıl amacımız olan bilinçli köpek yetiştiriciliğinin önemli bir parçasını teşkil eden “Köpek Eğitiminin” temellerinin atılmaya başlandığı ve hayvanseverlerin bu yöne doğru eğilim gösterdiği gözlenmektedir. Irk köpek yetiştiren hayvan sahiplerinin % 61’inin köpeği eğitimli olup, kırma köpekler için bu oran % 44 olarak ortaya çıkmaktadır.

Köpeğin aldığı eğitimlere bakacak olursak,



Hayvan sahiplerinin köpeklerinin almasını istedikleri eğitimlerin başında Temel İtaat Eğitimi gelmektedir. Bir sıralama yapacak olursak;

Temel İtaat Eğitimi % 51
Eğlenceli oyunlar % 48
İleri İtaat Eğitimi % 44
Koruma Eğitimi %33
Arama- Kurtarma Eğitimi % 30
Çeviklik Eğitimi %17
Köpek Dansı %12
Diğer (iyi iletişim, rehber köpek, tuvalet eğitimi) % 6 olarak
belirlenmiştir.
Ankete katılan köpek sahipleri eğitimlerin çoğunlukla ( % 65) bireysel eğitim olarak gerçekleşmesini istemekte, grup eğitimi tercih edenlerin oranı ise % 35’ i oluşturmaktadır.

Anketten çıkan diğer bir önemli sonuç ise, sahibinin köpeğiyle vakit geçirme oranının, köpeğinin eğitimli olmasıyla birlikte orantılı olarak arttığını göstermektedir. Eğitimli köpeğe sahip hayvanseverlerin %79 u küçük dostuyla günde 3 saatten fazla zaman geçirirken, Bu oran köpekleri eğitimsiz olan hayvan sahiplerinde % 66lara düşüyor.


Kaynak:http://www.havhav.com/konu/32/262

Hiç yorum yok: