20 Temmuz 2008 Pazar

KÖPEK

Terapi Köpeği

Köpekler en iyi terapi araçlarından biridir.

Dünyanın pek çok ülkesinde iyi eğitilmiş köpekleriyle bazı gönüllü gruplar tacize uğramış çocuk evleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezler, AIDS hasta bakım merkezleri, kanser bakım merkezleri, fiziksel ve zihinsel hastaların bakıldığı hastaneler ve hatta hapisenelere düzenli ziyaretler düzenlemektedir.

Dost canlısı bir köpeğin yaşlı bakım evine yapığı ziyaretler sırasında haftalarca yatağından çıkmayı reddeden yaşlıları neşelendirerek bahçeye çıkmaya heveslendirmesi, hareket ettiremediği kollarını ilk defa köpek dostu için kıpırdatan hatta konuşamayan bir çocuğun ilk kelimelerinin terapi köpeği dostunun ismi olması gerçek hikayelerdir.

Çok iyi sosyalleştirilmiş ve eğitilmiş terbiyeli ve iyi huylu her safkan ya da melez köpek bu amaçla kullanılabilir.

Ne yazık ki Türkiye'de henüz kurulmamış bu sistem için köpeğinizin bu amaçla kullanılmasını isterseniz köpeğin İyi Köpek Vatandaş Testinin koltuk deynekli yayalar, tekerlekli sandalyeler ve diğer hastane araçlarının kullanıldığı terapi versiyonundan geçmesi gerekmektedir. Ardından köpeği kalabalık asansörlere, kaygan zemine ve hastanenin değişik ses ve kokularına alışmasını sağlayan dört aşamalı bir eğitim programı uygulanmaktadır. Ayrıca önce gönüllü hastalarla olmak üzere, birebir, ardından ikili ya da üçlü küçük gruplar ve sonunda bir kerede maskimum hasta sayısıyla program devam ettirilmektedir. Köpek bunlarda başarılı olursa sertifikasını alarak ilgiye gereksinimi olan çocuk, yaşlı çeşitli kurumlara düzenli ziyartelerde bulunmaktadır.

Bu eğitim programı kuruma göre değişiklik gösterse de amaç hiç değişmez. Türkiye'deki köpeklerin de bu amaçla kullanılmaya başlanması umuduyla.
Makale

Hiç yorum yok: