3 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK EĞİTİMİ " ÇUKUR KAZMAK "

Genetik özellikleri dolayısıyla çukur kazan köpeklerin bu hevesli alışkanlıklarının yerini alacak alternatif bir yola gereksinimleri vardır. Tek kalıcı çözüm, bu istenmeyen davranışın yerine daha kabul edilebilir bir alternatifin konulmasıdır.Şayet bu köpekler yaradılışları gereği kazma ihtiyacı duyuyorlarsa neden onlara kazabilecekleri izinli ve güvenli bir çukur açma alanı sağlamayalım? Küçük köpekler için bir kenarı 10 cm. daha iri köpekler içinse bir kenarı 20 cm.lik kare alanlar hazırlanabilir. İnce tahtalarla bu kare alanları çevreleyerek üstü açık bir kutu görüntüsü verilmeli ve içine de kum doldurulmalıdır. Daha kolay bir drenaj sağlamak için hazırlanan bu küçük alanın içindeki toprağı kazarak çıkarıp, en dibe taş döşeyebilirsiniz. Bu sayede kutunun içinin sert yağmur koşullarında çamur birikintisi haline dönüşmesinin de önüne geçebilirsiniz. Çukurun içini çocukların parklarda oynadıkları kum havuzlarındaki türden kumla doldurun ve bir kürek yardımıyla üst tarafı düzeltin.

ÖNEMLİ
Bir adet metal kürek bulundurun ve bununla sık sık köpeğin kazdığı çukuru temizleyip düzeltin, gerekiyorsa yeni kum ilave edin ve yeniden kazması için cazip hale getirin. Ara sıra kumun içine köpeğiniz için sürprizler saklayabilirsiniz.


Şimdi sıra eğlenceli kısımda! Köpeğinizin bulması için kumun içine oyuncaklar, kemikler, kemirme oyuncakları, toplar, köpek bisküvileri gibi pek çok sürpriz saklayabilirsiniz. Bazılarını kolay bazılarınıysa daha zor bulunacak şekilde çeşitli derinliklere yerleştirin. Köpeğiniz ne kadar iyi bir kazıcıysa, sürprizleri de o kadar derine yerleştirmeniz gerekir. Düzenli aralıklarla (örneğin haftada bir kez) kumu kürekle karıştırıp bulunmamış sürpriz olup olmadığını kontrol edin, bozulan gıdaları atın. Bahçenizde kullanılmayan bir çocuk kum havuzu varsa bunu da aktif köpeğiniz için kazma çukuruna dönüştürebilirsiniz. Köpeğiniz için kumun içine sürprizler yerleştirirken yaratıcı olun, köpeğiniz kumdan iyi bir şeyleri çıkaracağını bilsin.

Gömebileceğiniz hazineler hakkında işte bazı ipuçları:
•Sert köpek kurabiyeleri
•Fıstık ezmesi veya başka yiyeceklerle doldurulan Kong oyuncakları
•İlikli kemikler (kasaptan alınma, gerçek ve pişmemiş olanlar en sağlıklılardır)
•Ham deri şeritleri, kemikler ve cipsler
•İçine küçük yiyecek parçaları konmuş, karton mücevher kutuları
•İçinde yiyecek ya da bir çiğneme oyuncağı bulunan karton dondurma kapları
•En çok oynadığı oyuncaklardan birini önce ortadan yok edip sona bir kesekağıdının içinde çukura gizlemek

Hazinenin içinde ne olursa olsun köpeğin kendisine zarar vermeden kazıp çıkarabileceği bir şey olmasına dikkat etmelisiniz. Bir süre köpeği gözleyerek yememesi gereken bir şeyi yiyor mu (örneğin kesekağıtlarını) diye kontrol etmelisiniz. Biraz dişleyip parçalaması neyse ama köpeğinizin mukavva dondurma kutusunu yemesini herhalde istemezsiniz.

SORULAR
Var olan çukurlara ne yapmalı?
Köpeğin daha önce kazmış olduğu çukurlara ne yapılacağına dair çeşitli teoriler bulunmaktadır. Bazı insanlar bunlara dokunmazlar ve köpekleri de sadece daha önce kazdığı kuyularda oyalanır. Bazılarıysa bu delikleri iri taşlarla doldurup kapatır. Sizin köpeğiniz için hangi çözümün daha iyi olacağını deneyerek siz bulun.


Çukurlar konusunda diğer iki çözüm yolu da şunlardır: bazı köpek sahipleri çukurun içine köpeğin dışkısından bir miktar koyarlar. Köpek daha sonra burayı kazmaya kalktığında dışkısını bulur ve burayı daha önce kendisinin kullanıp kapattığını düşünür. Diğer seçenek ise çukuru kapatıp toprağın 5-10 cm altına tel kafes döşemektir. Bu durumda da daha derin inemeyen köpek kazmaktan vazgeçecektir.
Arkeolog köpeğinizin bahçenizi Büyük Kanyon’a çevirmesini önlemek için hangi çözüm yolunu kullanırsanız kullanın, kazıcı hayvanı kazmaktan alıkoymanın tek gerçek yolu ona uygunsuz yerleri kazma fırsatını vermemektir. Onu çok yakından takip edin, bahçede uzun süre gözetimsiz bırakmayın ve bir bölümü onun kazması için düzenlemeyi düşünün. Kazmaktan gerçekten de zevk alan bir köpek bu işi izinli olarak yapmaktan mutluluk duyacaktır. Dikkatinizi çektiyse burada da cezalandırmayla ilgili bir öneri verilmemektedir. Aşırı çukur kazma davranışı daha ciddi bir problemin işaretidir. Çukur kazmak köpeğin içindeki fazla enerjiyi boşaltma, can sıkıntısı ve hayal kırıklığından uzaklaşma yoludur. Köpeğinizin sıkıntısını onu oyun, eğlence veya çeviklik öğreneceği bir eğitim kursuna kaydettirerek veya kendiniz bu eğitimleri üstlenerek gidermeye çalışın. Ona sürekli farklı oyun ve oyuncaklar sunarak köpeğinizi heyecanlandırın. Köpeğinizi sürekli olarak uyaracak, yaratıcı aktiviteler ortaya çıkarırsanız en sonunda daha sakin, olgun ve halinden memnun bir aile üyesi olmasını sağlarsınız. Bu arada artık bahçenizde de daha az çukur bulursunuz.
http://www.hashisin.com/

Hiç yorum yok: