3 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK " KÖPEĞİNİZE BİR İŞ VERİN "

Sorunlu köpeklerin ikinci göz ardı edilen gereksinimiyse zihinsel uyarımdır. Yeni şeyler öğrenmek ve problem çözmek yaşamı daha ilginç hale getirir ve akıllı köpeklere yapacak yeni işler yaratır, ayrıca onları sorunlardan da uzak tutar. Cins ve enerji düzeyleri ne olursa olsun tüm köpekler; yeni deneyimlere her zaman açık, zeki ve aktif canlılardır.Dışarıda bırakılan, sürekli ihmal edilen ve duygusal açıdan da hoşlanan köpekler, belki ilk başlarda sevecen ve arkadaş canlısıyken sonraları saldırganlaşa-bilir ve insanlardan, özellikle de yabancılardan sakınan bir karaktere bürünürler. Yapacak bir şeyleri, düşünecek aktiviteleri yoktur, tamamıyla can sıkıntısı içindedirler. Böyle köpekleri, yetişkinliklerinin başındayken bile (iki ile üç yaş arası) eğitmek zordur. Asla aptal ya da işbirliğine kapalı oldukları söylenemez, sadece boş ve anlamsızdırlar. Basitçe denilebilir ki, bu hayvanlar nasıl öğreneceklerini bilmemektedirler.

Erken uyarımların ve eğitimin yokluğu, bir süre sonra her hayvan için eğitilmeyi güçleştirir. Bunun nedeni hayvanın hiçbir temelinin olmaması ve kendisine gösterilen ilgiye nasıl yanıt verebileceğini bilmemesidir. Yine de böylesi köpekleri eğitmek mümkündür, ancak bol sabır, yineleme ve egzersiz gerektirir. İzleyen bölümlerdeki eğitim yöntemleri ve araçları köpeğinize zaman ayırarak istediğiniz her şeyi öğretmenizi sağlayacaktır.

Köpeğinize Düşünmeyi Öğretin
Bu kitapta tanımı yapılan eğitim yöntemleri köpeğinize, onlar için çok önemli olan, düşünme ve problem çözme yollarını öğretecektir. Genellikle “Zil Eğitimi” adı altında toplanan bu teknikler kanıtlanmış bilimsel teorilere dayanmaktadır. Kurallar ve ana hatlar (bkz. Bölüm 4) size bu metodu, köpeğinize fiziksel açıdan mümkün olan her şeyi öğretmek için nasıl kullanacağınızı gösterecektir. Bir köpeğin varmaya çalıştığınız kavramı algılayıp, sizin bir düzeltme yapmanıza gerek olmadan tepki vermesi son derece heyecan verici bir şeydir.

Bütün köpek yavruları, size köpeğinize temel komutları (Otur, Yat, Bekle, Gel), tasmayı çekiştirmeden nasıl yürüneceğini, çağrıldığında gelmeyi nasıl öğreteceğinizi gösteren ve iyi işletilen bir köpek anaokuluna devam etmelidirler. Bu sınıf ayrıca sekiz-on sekiz haftalık köpekler için oyun zamanı da içermeli ve herkesin iyi vakit geçirdiğine dair personel gözetimi sağlamalıdır. Köpeğinizin normal sosyal gelişimi için, düzenli bir biçimde öbür köpek yavruları ve güvenli, sosyal yetişkin köpeklerle oyunlar oynaması son derece önemlidir.Yavrunuz ne kadar iyi deneyimler yaşarsa, ilerideki yaşamında ona başka şeyleri öğretmeniz o ölçüde kolay olur.

EK BİLGİ
Okudukça ve araştırdıkça anlayacaksınız ki bir köpeği eğitmenin tek bir yolu yoktur. Köpeğinizin başta gelen bakıcısı olarak, aranızdaki ilişkiyi bozmadan bu işi yapmanın yöntemini bulmak sizin işinizdir. Köpeğinizle aranızdaki ilişkiyi geliştirecek bir eğitici bulun.


Köpeğinizin eğitim okulunda olması gereken nitelikler şunlardır:

• Sınıflar az mevcutlu olmalıdır; ideali bir eğiticiye altı köpek yavrusu düşmesidir.
• Yavru köpekler on sekiz aylıktan daha büyük olmamalı.
• Egzersizleri açıklayan broşürler ve ev ödevi kağıtları, dersleri ev halkının da bilgisine sunulacağı için önemlidir.
• Bütün aile katılım göstermeli. Çalışmalara küçük çocuklarınızla katılacaksanız, siz köpeğin eğitimine odaklanacağınız için yanınızda bir başka yetişkinin daha gelmesini sağlayın.
• Bütün eğitim metotları pozitif temelli olmalı ve ilke olarak “zil” yöntemi içermelidir.
• Egzersizin gelişimini anlatabilmek için eğitilmemiş köpeklerin üzerinde tanıtım gösterimleri yapılmalıdır.
• Sizin yardım taleplerinize yanıt vermek için sınıf eğitmenine yardımcı olan gönüllüler ve asistanlar bulunmalıdır.

Yavru köpek anaokulları ya da diğer köpek eğitim merkezleri için en iyi hakem sizsiniz. Köpeğinizi kaydettirmeden önce sorgulamaktan çekinmeyin. Merkezde köpeklerin eğitimi için kullanılan yöntemlerin sevecen ve nazik olduğundan emin olun. Eğitmenden hoşlandıysanız, kendi içgüdünüzü de devreye sokarak yavrunuzun kaydını yaptırın. Köpeğinizi eğitin; onu sevdiğinizi söyle¬menin en güzel yolu budur!

ÖNEMLİ
Yöntemlerden biri sizi rahatsız ediyorsa yapmayın gitsin. Bir yöntemin işe yarayacağından pek emin değilseniz ama uygulama da zararlı gibi görünmüyorsa deneyin ve işe yarayıp yaramadığını görün. Kendisinin en iyi arkadaşı olması için çabalayan bir sahibi olan köpek bu durumdan maksimum yararı sağlar.

Alıştırma ve Tutarlılık Temel Noktadır
En iyi olmaya çalıştığınız her alanda, ne kadar fazla alıştırma yaparsanız o kadar iyi olursunuz. Bütün eğitimler öğrenilebilir bir beceridir; köpeğinizle ne kadar çok çalışırsanız, bir eğitmen ve bir takım olarak o kadar etkili olursunuz.

Örneğin, ilk eğitmenin köpeği ödüllendirmede eli sıkı ve zamanlamada bazı sorunları var diyelim. Çok fazla egzersiz sayesinde siz kendi eğitim tarzınızı, sizin için nelerin önemli olduğunu bulup geliştirebilirsiniz.
Davranışlar ve eğitim hakkında öğrenmek istediğiniz her şey için kitaplar ve web sayesinde sayfalarca kaynağa ulaşabilirsiniz. Size yakın itaat okullarını araştırın. Unutmayın köpeğiniz ve siz şanslıysanız, belki; on-on iki yıl kadar uzun bir süre birlikte olacaksınız. Ona nasıl öğreneceğini öğretmek için harcayacağınız zamanın yıllar geçtikçe yararlarını göreceksiniz. Köpeğinizin eğitimine hemen bugün başlayın!

Kaynak:http://www.hashisin.com

Hiç yorum yok: