12 Temmuz 2008 Cumartesi

KÖPEK EĞİTİMİ






Her ne kadar öğrenilebilecek her şeyi öğrendik diye düşünseniz de, köpeğinizle birlikte üzerinde çalışacağınız çok sayıda oyun ve beceriler her zaman sizi bekliyor olacak. Bunları evinizin salonunda, arka bahçenizde ya da deniz kenarında oynayabilirsiniz. Köpeğiniz artık ailenin iyi huylu ve iyi eğitimli üyelerinden biri oluyorsa bunu kendisine böyle yaklaşmış olmanıza borçludur.

Haydi, Halka Atalım
Bu eski moda oyun aşın enerjili köpekleri meşgul etmenin ideal bir yoludur. Bu beceriyi gerçekleştirmek için köpeğinizin her halkayı birer birer taşıyıp kazığa (ç.n: halka atma oyunlarında, halkaların geçmesi için uzaktan üzerine atıldığı kısa çubuk) geçirmesi gereklidir. Bütün halkalar kazığa geçene dek oyun devam eder. Bu ve benzeri halka atma oyunlarını, oyuncak satan dükkanlardan ya da büyük alışveriş merkezlerinden oldukça uygun bir fiyata alabilirsiniz.

Bu becerinin biçimlendiriri adımları şöyledir:

1.Köpeğinize bir halka uzatın ve ağzına aldığında zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
2.Kazığı kendinize yaklaştırın ve köpeğin halkayı kazığın yanına getirmesini sağlayın; kazığın üzerinde ya da yakınında ağzından bıraktığı anda zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
3.Halkayı kazığın üzerinde ağzından bırakmasını teşvik etmek için kazığa parmaklarınızla hafifçe vurabilirsiniz. Halkayı kazığa her seferinde daha yakın bırakmasını sağlamak için önce yakınlık ölçütünüzü derece derece belirleyin, ardından kriterinize yakın performanslarını zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
4.Belli bir noktadan sonra sadece halkanın kazığa geçtiği anları zil çaldıktan sonra ödüllendirin, aksi takdirde zil çalmayın.
Biraz sabır göstererek ve ona zaman vererek çalışırsanız, köpeğinize oyna-maktan zevk alacağı bir oyun öğretmiş olacaksınız.

Denizde Av
Bu oyunda köpeğiniz sudaki cisimleri toplayıp size getirmektedir. Oyunu bebek havuzunda, küvette, büyük bir kovada, gölet, havuz, deniz ya da göl gibi yerlerde oynayabilirsiniz. Köpeğinizin amacı sizin suya attığınız batan ya da yüzen cisimleri teker teker toplayıp, su dışında bekleyen size getirmektir. Köpeğinize serinleme imkanı vereceği için bu oyun mükemmel bir sıcak hava oyunudur. Çalışmak için, örneğin bir şişme bebek havuzunu suyla doldurun. Çok fazla derin olmamasına, köpeğinizin boyutlarını da göz önüne alarak, dikkat edin. Suyun içine çeşitli “hazineler” yerleştirin.

Oyunun biçimlendirme adımları şunlardır:

1.Objeyi suyun yüzeyinde tutarak “Al” komutu verin. Ağzına aldığı anda zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
2.Objeyi bu kez suyun biraz içinde tutun ve hayvan burnunu suyun içine sokup almaya teşebbüs ettiği anda zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
3.Objenin bulunduğu derinliği yavaş yavaş artırarak çalışmalarınızı sürdürün. En sonunda suyun dibine bırakın.
4.Kullandığınız objeyi sık sık değiştirerek oyunu daha hafif ve eğlenceli bir hale sokun.
5.Köpeğiniz bu oyunda ustalaştığında herkes için daha eğlenceli ve ilginç yapmak için suyun derinliğini artırın.

SORULAR
Köpeğin alıp getirmesini istediğim cismi fırlatmalı mıyım?
Bu egzersizlerin amacı köpeğinize bazı hareketsiz cisimleri bulup getirmesini öğretmektir. Fırlatılan nesnelerse yakalama becerilerini artırarak, avcılık içgüdülerini harekete geçirir ve köpeği aşırı heyecanlı bir hale sokar. Bu yüzden objeleri hareketsiz tutmak gerekir. Bırakın sadece sizin zil sesinize dikkat ederek hangi davranışlarının ödülü hak edeceğini, hangilerinin etmeyeceğini kendisi bulsun.


Hapşuuu! Bir Mendil Alabilir miyim?
Bu beceri tam olarak izleyicileri eğlendirme amaçlıdır. Gerçekleşebilmesi için köpeğinizin duyduğu bir hapşırık sesi karşısında size hemen bir kağıt mendil getirmesi gereklidir. Hapşırdığınızda size kağıt mendil getiren bir köpeği gören kim hayrete düşmez? Bu beceri için yukardan çekmeli kağıt mendil çıkaran bir kutuya ve bir de inandırıcı bir sahte hapşırığa gereksiniminiz vardır.

Bu becerinin biçimlendirici adımlan şöyledir:

1.Köpeğinize “Al” diyerek bir kağıt mendil uzatın, ağzına alıp tuttuğunda zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
2.Bir adım geri giderek size getirmesini isteyin. Ağzındaki peçeteyle size doğru ilerlediği anda zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
3.Mendil Kutusunu köpeğinizle tanıştırın. İçinden bir mendil çekerek kutunun üzerine yayın. Bu mendili ağzına aldığı anı zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
4.Mendili kutunun içine hafifçe sokarak köpeğin bunu zil ve ödül için biraz çekerek almasını sağlayın. Daha sonra mendili biraz daha sokun, en sonunda yeni mendili kendisi çıkarmayı başaracaktır.
5.”Al” komutunu yeni komutunuzla, “Hapşuu!” olarak değiştirin. Yeni komutu eskisinden önce söylemeye başlayın. Köpek siz hapşırdığınız anda kutuya yöneliyorsa zil çaldıktan sonra ödüllendirin.

Alıp getirme oyunları en etkileyici becerilerdendir. Çünkü birkaç adım gerektirmelerinin yanı sıra köpeğinizin kendi davranışlarını sırasıyla düşünme yeteneğinin altı çizildiği için, ortaya koyulan performans göz kamaştırıcıdır. Her oyun farklı sahne donanımı gerektirse de hepsinin ortak yönü aynı beceri üzerinde yoğunlaşılmış olmasıdır: bir şeyi bir yerden alıp size getirme temel becerisi. Köpeğiniz ne kadar deneyimli olursa olsun, yeni bir beceri göreceği zaman alıp getirmenin temel kurallarının yeniden gözden geçirilip çalışmaların başında ele alınması son derece faydalı bir antrenman olur.

ÖNEMLİ
Köpeğinizin ağzındaki kağıt mendili milyonlarca parçaya bölmeden tutabilmeyi öğrenebilmesi için ona biraz fazlaca deneme fırsatı verin., Ancak mendili ağzında çok uzun süre tutmasına da izin vermeyin. Ayrıca hapşırdığınızda size mendil getirmesini garantiye almak için kağıt mendil kutusunu onun da bildiği ve kolay ulaşabileceği bir yere koymanız gereklidir.
Kaynak:http://www.hashisin.com/?p=40#more-40

Hiç yorum yok: