12 Temmuz 2008 Cumartesi

KÖPEK EĞİTİMİ

Cuma
Kas 16,2007
Klasik koşullandırma, eğitim programınızın daha hızlı ve güvenli ilerleye-bilmesi için çok güçlü bir yöntem olabilir. Büfe Açık, Büfe Kapalı tekniği klasik koşullandırma prensiplerini kullanarak köpeğinizin kayışa bağlıyken diğer köpekler hakkında hissettiği düşüncelerini değiştirmeyi amaçlamaktadır. Klasik koşullandırma ilişkilendirmeleri kullanır (bkz. Bölüm 13). Öteki köpeklerin varlığı barın açıldığını ve bütün güzel şeylerin (sevgi gösterileri, ilgi, ödüller) köpeğin davranışından bağımsız olarak sunulacağı anlamına gelir. Yani köpeğiniz isterik biçimde havlasa da, ileri atılmaya çalışsa da siz ödülleri Noel’deymişsiniz gibi saçmayı sürdürmelisiniz. Öteki köpek gözden kaybolduğundaysa bütün oyunlar, ödüller ve ilgi aniden kesilmelidir. Açıkçası ona soğuk davranmalısınız.

DİKKAT
Köpeğinizin davranışını düzeltmek için klasik koşullandırma yöntemine başvurduğunuzda diğer köpeklerin doğrudan size yaklaşmamaları için biraz uzakta kalmaya çalışmalısınız. Köpeğinizin kayışının bağlı ve yeterli uzaklıkta olduğundan eminseniz ona başarılı olması için her türlü fırsatı verebilirsiniz.


Klasik koşullandırma köpeğinizin diğer köpeklerin etrafta olmaları hakkında hissettiklerini, diğer köpekleri güzel şeylerle birlikte ilişkilendirmesini sağlayarak değiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu tekniğin tek dezavantajı, köpeğinizin bir başka köpeğin tehdit edici varlığıyla güzel şeylerin olması arasındaki ilişkiyi kurmasının biraz zaman almasıdır. Bu tekniğin etkili bir biçimde kullanılması için sıklıkla çalışılması gerekir, köpeğiniz ancak bu şekilde öteki köpeklerin uzaktan görünmelerinin iyi bir şey olduğunu fark etmeye başlayacaktır. En sonunda köpeğiniz, diğer köpeklerin etrafta oluşlarından hoşlanmaya başlayacaktır, çünkü sevdiği bütün şeylere onlar görünür görünmez kavuşmaya başlamıştır.

Bunların gerçek yaşama nasıl uygulanabileceğine bakalım:
•Başka köpeklerin sık geçebileceği bir yere gidin ve yanınızda köpeğiniz için çok güzel ödüler de götürün. Bunlar peynir, ciğer, sosis gibi yiyecekler ve çeşitli oyuncaklar olabilir.
•Başka bir köpek görüldüğü andan itibaren, köpeğinizin davranışı ne olursa olsun, açık büfe hizmete girmiştir. Topunu zıplatmaya, atmaya, yuvarlamaya, yiyecekleri etrafa saçmaya, ona ilgi ve sevgi göstermeye başlayabilirsiniz. Öteki köpek gözden kaybolunca büfe hemen kapatılmalıdır. Etrafa saçtığınız şeyleri toplayıp köpeğin kayışına basın ve o ne yaparsa yapsın en azından iki dakika yüz vermeyin.
•Başka bir köpek yaklaştığında büfeyi yeniden açın ve uzaklaşınca kapayın.
•Bunu defalarca denediğinizde köpeğiniz diğer köpeklere artık farklı reaksiyon göstermeye başlayacaktır. Başka köpekler ortaya çıktığında bir sürü güzel ve eğlenceli şey olurken, onlar uzaklaştığında her şeyin sona erdiğini anlayacaktır.

İleri atılma ve tasma kayışına bağlıyken saldırgan davranışlar oldukça ciddi davranış problemleridir. Düzeltilmeleri için tutarlı ve kararlı bir çalışma gereklidir. Az bir eğitimle giderilebilecek bir sorun olmadığı gibi üzerinde devamlı durmak da gerektirmektedir. Doğru davranışlarını tutarlı bir biçimde desteklemezseniz, köpekler eski alışkanlıklarına kolayca geri dönebilirler. Bu davranış probleminin üzerinde titizlikle durarak, köpeğinize yeni bir alışkanlık olan arkasını dönmeyi öğretmeyi başarmalısınız.

İnsanlar için de kötü alışkanlıklardan kurtulmanın zor olduğunu anımsayın. Çünkü bunlar, tıpkı sigara veya zararlı gıdalar gibi, keyif vericidir. Eskisinin yerine yeni bir alışkanlık konmak isteniyorsa çok iyi planlama yapılmalı ve zaman harcanmalıdır. Bütün eski alışkanlıklarda olduğu gibi burada da geriye dönüşler, yanlış adımlar olabileceğini aklınızda tutun. Bunlara hazırlıklı olursanız, raydan çıkmadan kaldığınız yerden devam etmeyi başarabilirsiniz. Zaman, sabır, sevgi ve eğitimle her köpek çok iyi bir yol arkadaşı olabilir.
Kaynak:http://www.hashisin.com/?p=104

Hiç yorum yok: